Nives Kavurić-Kurtović: Pola stoljeća nakon/Ništiti ništavnost


Nives Kavurić-Kurtović (Foto: Karim Kurtović)
U čitavom svom bogatom pedesetgodišnjem stvaralačkom vijeku, umjetnica Nives Kavurić-Kurtović dosljedno i pasionirano održava budnim svoje dvije velike ljubavi – slikarstvo i crtež – dajući im integritet vrijedan divljenja
 
Vjerna crtačkom mediju od početka svoje umjetničke karijere oživljava liniju, ponekad nježnu i pitomu, ponekad oštru i strastvenu, a tako silno želi "Oh, samo komadić smisla u zamjenu za brdo pokreta"
Kao uvod otvorenju izložbe Nives Kavurić-Kurtović u galeriji Kortil, njezina tri rada možete pogledati na
18. Međunarodnoj izložbi crteža / 18. DC u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
Širi uvid u njezino recentno stvaralaštvo pogledajte na otvorenju izložbe
Pola stoljeća nakon/Ništiti ništavnost
u galeriji Kortil u petak, 15. veljače u 19,00 sati.
Izložbu će otvoriti akademik Tonko Maroević. Zahvaljujemo Kabinetu grafike HAZU na izložbi.
Izložba će biti otvorena do 16. ožujka 2013. godine od 10 – 13 h i 17 – 20 h svakim radnim danom, te subotom od 10 – 13 sati.

Izložba recentnih radova Nives Kavurić-Kurtović  "Pola stoljeća nakon"/"Ništiti ništavnost" bila je potkraj prošle godine otvorena u Kabinetu grafike HAZU-a, a ujedno je obilježila pedesetu obljetnicu njezinog prvog samostalnog javnog nastupa održanog u prostorima iste institucije, gdje je debitirala davne 1963. godine. Izložba će biti otvorena i u Rijeci u galeriji Kortil (Hrvatski kulturni dom na Sušaku), 15. veljače 2013. godine.

U pola stoljeća stvaranja Nives Kavurić-Kurtović je pokazala različita lica svoje umjetnosti, no u nekim je stvarima pokazala nepokolebljivu dosljednost. Već na začetku svoje karijere naznačit će svoj crtački habitus kojeg postavlja uz bok slikarstvu. Pri tom će linija ostati najdosljednija konstanta njezinog izričaja mijenjajući svoj odraz u previranjima i amplitudama tijekom godina. U novije vrijeme te linije grade poetske mikro svjetove prožete ništavilom, besmislom, općim pesimizmom… (te se ključne riječi puno puta ukazuju na radovima izložbe Kabineta grafike HAZU koja gostuje u Rijeci).
Nives Kavurić-Kurtović, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bila je suradnica u majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Do 1983. živi kao profesionalna umjetnica kada postaje profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 1997. postaje redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dobitnica je mnogih nagrada od kojih je nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobila 2004. godine. Djela joj se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.
Svi prijatelji i posjetitelji, slučajni i namjerni, više su nego dobrodošli u petak, 15. veljače u 19,00 sati u galeriju Kortil na otvorenje izložbe, koja će ostati otvorena sve do 16. ožujka.