Nismo bankari, nego političari – gledamo interese društva


Nakon Standard&Poor’sa, i agencija Moody’s snizila je kreditni rejting Hrvatske, s Baa3 na Ba1, razinu koju investitori nazivaju "smećem". Kao razlog, navedena je slaba vjerojatnost za gospodarski rast i nedostatak fiskalne fleksibilnosti Vlade
Agencija je istodobno promijenila izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne, ističući kako postoji samo ograničen rizik da se znatnije pogorša Vladin fiskalni položaj i zaduženost.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar financija Slavko Linić izjavio je kako će i druga negativna ocjena biti razlog što će Vlada ostati pri razmišljanju da možda već u prvom kvartalu pristupi rebalansu proračuna u kojem su nužna još neka smanjenja na rashodovnoj stanji, jer nema mogućnosti za povećanje prihoda.

Linić je rekao kako se slaže s ocjenom Moody’sa te izrazio nadu da će građani shvatiti kakva je situacija u Hrvatskoj. Dodao je kako je Vlada shvatila poruku te da imaju odgovore na sva problematična pitanja – podupiru konkurentnost privatnog sektora i restrukturiranje javnog sektora. Najavio je da će biti polemika i oko toga hoće li dodatno smanjiti doprinose i ozbiljno krenuti u uvođenje poreza na nekretnine.

Linić smatra da Hrvatska treba ulaganja u energetiku, za koju kaže da nije toliko rizična za ulaganja, jer Hrvatska i Europa vape za energijom. U drugim industrijskim granama stanje je drukčije jer su opterećene cijenom rada i nametima, međutim unatoč tome teško se mijenja svijest i spremnost za promjenama porezne politike, istaknuo je Linić. 

Jednim od rješenja smatra uvođenje poreza na nekretnine kojim bi Vlada supstituirala pad prihoda nužnih za funkcioniranje zdravstvenog sustava, koji su pali zbog smanjenja doprinosa za zdravstvo za dva indeksna boda. Upravo porez na nekretnine koji bi plaćali bogatiji građani i poduzeća čija imovina nije u funkciji, zatvorili bi poreznu rupu nastalu smanjenjem doprinosa, smatra ministar financija. 

Premijer Zoran Milanović je na sjednici Vlade komentirao pad rejtinga. To je ono što pratimo već godinu dana, od dizanja i spuštanja rejtinga sa stabilnim predviđanjima. Ovo izvješće govori da smo, što se njih tiče, na pravom putu, ali ne idemo dovoljno brzo. Ovako završavaju oni koji idu njihovom brzinom, a nemaju dovoljno dobre gume, kazao je Milanović. 

Dodao je kako kreditne agencije žele da promjene budu radikalne, ali da će Vlada povući granicu – jer ‘nisu bankari, nego političari’. Agencije gledaju isključivo interese investitora, a mi moramo gledati na interese društva, dodao je.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pak kaže kako će Vlada nastaviti sa svime što je planirala i na taj način pokušati tijekom godine vratiti kreditni rejting.

Reakcije u Saboru – nismo mi smeće…

Znamo da smo zadužena zemlja, nismo uspjeli povećati zaposlenost i investicije i da imamo preveliku javnu potrošnju, pa su procjene agencija logične, reakcija je na snižavanje rejtinga HNS-ovca Joze RadošaIvo Jelušić (SDP) rekao je kako je čak očekivao da će prije doći do ovakve reakcije kreditnih agencija. 

Nekompetentna Vlada – kakva Vlada, takav rejting i ništa drugo, izjavio je Boro Grubišić iz HDSSB-a. Moje mišljenje je da bi taj rejting mogao biti gori da nas ne drži činjenica da 1. srpnja očekujemo ulazak u EU, komentirala je Jadranka Kosor (HDZ). Rejtinške agencije ne ocjenjuju državu, građane. Nismo mi smeće. Smeće je politika Vlade, poručio je Nikola Vuljanović iz Hrvatskih laburista.

HDZ-ova zastupnica Martina Dalić ocijenila je da je smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske neposredna posljedica ekonomskih prilika u zemlji, ali i povećanja proračunskog deficita. Na najavu rebalansa proračuna rekla je kako rebalans može biti vjerodostojan jedino uz vjerodostojan srednjoročni plan fiskalne konsolidacije, rekla je Dalić na konferenciji za novinare u Saboru. 

Vlada se iskazala jedino u kreaciji oko porezne presije i represije, agresorske porezne politike, ništa drugo, rekao jeTomislav KaramarkoNi investicije, ni jačanje proizvodnje, ni otvaranje novih radnih mjesta. Ništa oni nisu napravili osim što stišću porezno ljude, istaknuo je predsjednik najjače oporbene stranke.

Ljubo Jurčić: Kreditni rejting nije iznenađujući 

 
Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody’s bilo je za očekivati budući da proizvodnja, kao dugoročni ekonomski pokazatelj, u Hrvatskoj pada već od prvog kvartala 2007. godine, da nezaposlenost raste od 2008. godine, tako da je očito da je to postala generalna slika hrvatskog gospodarstva uz nepostojanje mjera koje bi zaustavile te negativne trendove, rekao je za Hinu ekonomist Ljubo Jurčić.
Dakle, prema uvjetima hrvatskog gospodarstva, gdje se ne može reći da se poboljšavaju uvjeti za investitore, pa onda i prema metodologiji rejtinških agencija, rezultat ispada točno onakav kakav su i prikazali, kazao je Jurčić.
 
Jurčić smatra kako je rješenje, s jedne strane, u izgradnji sustava koji će zaustaviti pad proizvodnje, a to se radi putem industrijskih politika koje imaju sve razvijene zemlje, te s druge strane radi se o politici koja mora promjeniti prioritete. Ističe kako prioritet hrvatske politike mora biti zaposlenost, proizvodnja, izvoz, a zasad hrvatska politika govori samo o stabilnosti proračuna, o stabilnosti tečaja.
Foto.Pixsell
Izvor: HRT