Nisam kandidatkinja za gradonačelnicu

SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy odbacila je špekulacije da će biti kandidatkinja Hrvatskih laburista za gradonačelnicu Zagreba. Upozorila je na svoju tešku situaciju u SDP-u što bi, kaže, moglo rezultirati njezinim odlaskom iz stranke
Tek ako jednoga dana ne budem dio SDP-a, razmišljat ću o svom budućem političkom angažmanu, ali kakav će on biti, to je sada u domeni teške fikcije, istaknula je Holy. Ocjenjuje i da će se pitanje njezina vrlo kompliciranastatusa u SDP-u uskoro riješiti, jer su stvari već dosta daleko otišle.

Obrazložila je to činjenicom da nakon četiri mjeseca staža u novom sazivu Sabora još nije dobila mjesto niti u jednom saborskom odboru, stopirana su sva tri njezina zakona iz područja zaštite okoliša, a u klubu zastupnika SDP-a prema njoj se odnose s nepovjerenjem.

Riječ je o zakonu o otpadu, zakonu o zaštiti prirode i zakonu o zaštiti okoliša. Sva su tri zakona prošla javnu raspravu, dobila pozitivno mišljenje iz Bruxellesa, a po njezinim informacijama, sada ih se značajno želi izmijeniti. U te su zakone bile ugrađene ključne reforme iz područja zaštite okoliša, navedene i u Planu 21, podsjeća bivša ministrica.

Istodobno, kaže, osjeća i da je u klubu zastupnika SDP-a izbjegavaju. Vlada nepovjerenje prema meni. Nije mi ugodno biti dio problema. Ako je već došlo do toga, bolje da odem, rekla je Holy, odbijajući špekulirati o tome kako će izgledati njezina buduća karijera. 

Mirela Holy ušla je u Sabor nakon što je u lipnju dala ostavku na dužnost ministrice zaštite okoliša i prirode. Ostavku je dala pošto je u javnosti objavljeno pismo kojim je od predsjednika uprave Hrvatskih željeznica Renea Valčića tražila da jednu tajnicu spasi od otkaza. Zbog principijelnosti, njezina ostavka na ministarsku dužnost dobila je potporu velikog dijela javnosti, a uživa i veliki ugled kod ekoloških udruga, prenosi Hina.