Nina Bešlić: Transparentni prostori

Galeriji Kiosk (iza Galerije SC), Zagreb
Nina Bešlić
Transparentni prostori
od 09. 06. (u 21.00 sat) do 30. 06. 2011.

TRANSPARENTNI PROSTORI


Naziv proizilazi is same tehnike rada koja je upravo svojim karakterom stvorila proziran prostor. Ovo je još jedan u nizu radova u kojima  se bavim prostornošću slike kombinirajući različite tehnike u nekonvencionalnom obliku. U ovom radu spajam transparentne slojeve ( dijapozitive ) uslikanih kadrova. Transparentne slike odabranih kadrova uslikanih iz različitih pozicija, te složeni jedan iza drugoga,  naglašavaju dubinu prostora. Slaganjem slojeva u vrlo malim razmacima, dubina prostora se  pojačava. U jednom trenutku dvodimenzionalni dijapozitivi prerastaju u potenciranu dubinu prostora. Sama ideja se rodila  na razini medija i tehnike, tj. eksperimentiranjem; teknika je dozvolila da se tako nešto i dogodi. Trodimenzionalni prostor više nije iluzija na dvodimenzionalnoj plohi već stvarnost (zbilja ) koja stoji ispred nas.

Odabirom malog formata željela sam zadržati trenutak uslikane scene – kadra. Zabilježene situacije i događaji unutar malih formata dijapozitiva kao da su zamrznule pojedini događaj i zabilježile ga zauvijek. Mali format, minijatura, svojom dimenzijom je uspio zadržati toplinu trenutka. Gledatelj se mora jako približiti uslikanom kadru i doslovno se zagledati u detalje kako bi mogao doživjeti prikazanu situacju, a prizori unutar kadra gotovo da se miču. Prostor prikazane scene uvlači gledatelja u sebe i traži apsolutnu koncentraciju i usredotočenje. Poput malog kina nižu se sličice detalja ljudi i situacija.

U ovom slučaju sam odabrala scene prirode, parka, isječak grada, križanje, kvart u podne, obitelj, prijatelje….. Odabrala sam scene koje su pomalo zaboravljene u suvremenom načinu života, kao mali podsjetnik ili spomenar. Priče su postavljene u 10 malih kutija i svaka kutija priča svoju priču.

Nina Bešlić

Nina Bešlić (1979. Banja Luka, BiH) diplomirala je slikarstvo 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje tijekom studija pohađa izborni kolegij novih medija. Radi kao likovni umjetnik, pedagog i grafički dizajner. Bavi se edukacijom i terapijom kroz kreativne medije i radionice, surađuje sa brojnim udrugama (Ambidekster, ULA, Udruga za kreativni socijalni rad te učilištima. Sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji inozemstvu. Član HDLU-a i HSZU-a.


Samostalne izložbe:
2010. Divergencija slike 3, Galerija Događanja, Zagreb
2009. Divergencija slike 2, Galerija Nano-Artenativa, Zagreb
2008. Dematerijalizacija prostora i dematerijalizacija, Kripta crkve Uzvišenje sv. Križa, Trogir
2008. Dematerijalizacija prostora, Galerija CEKAO, Zagreb
2008. Dematerijalizacija, Gradska knjižnica Solin
2006. Divergencija slike 1, Muzej Vitturi, Kaštel Sućurac
2005. City Light ( sa Majom Rožman), Galerija SC, Zagreb
2004. Tijelo u prostoru, tijelo kao simbol, Kulturni dom Zvonimir, Solin

www.sczg.hr/galerija 

Akademija -Art
06.06.2011.