Nikola Koydl: Slike i objekti

Do 19. veljače 2012. u Muzeju za umjetnost i obrt publika može razgledati 37 slika i 13 objekata Nikole Koydla

Tijekom gotovo pedesetogodišnjeg djelovanja na hrvatskoj likovnoj sceni znalački se izražavao i na području crteža, grafike i plastičkog oblikovanja, osvojivši i dvadesetak vrijednih nagrada, među kojima se osobito ističu Nagrada „Vladimir Nazor“ za slikarstvo (1999.) i Nagrada Vladimir Nazor (2009.) za životno djelo.

Među njegovim brojnim izložbenim nastupima ističe se sudjelovanje na 53. venecijanskom bijenalu 2009. godine, s Matkom Vekićem i Zoltanom Novakom.

Izložba u Muzeju za umjetnost i obrt predstavit će radove nastale u proteklom desetljeću koji se po svim značajkama svrstavaju u već poznatu osebujnu autorsku poetiku hermetične piktografije, potvrđujući Koydla kao odvažnog kolorista i analitičnog metodičara.

Slike slijede uobičajene autorove tematske odrednice poput oslonca na doživljajne transformacije pejzažne motivike, likovne ekspresije osjećaja i doživljaja putovanja. Zasebna su grupa slikarske vizualizacije objekata čije formalno upotpunjenje predstavljaju objekti, točnije linearne skulpture.

Fernando Soprano, MUO
fernando.soprano@muo.hr

Akademija-Art.hr