Nikica Valentić: Nikad nisam bio u težoj situaciji

Sve što sam zaradio u 40 godina već sutra može otići na bubanj…ali u politiku se ne vraćam. HDZ još nije spreman za preuzimanje vlasti. Ja molim Boga da Linić i Čačić uspiju!

Nalazim se u složenoj poslovnoj situaciji, jednoj od najtežih u 40 godina bavljenja biznisom. Sa sadašnjim cijenama nekretnina mogu izdržati još godinu do eventualno dvije. No, ako cijene nekretnina padnu još desetak posto, tada sve što sam u četiri desetljeća zaradio već sutra može otići na bubanj”, za Globus otvoreno govori bivši premijer, a danas vlasnik tvrtke Niva inženjering Nikica Valentić.
Ovo je Valentićev prvi medijski istup nakon dvije godine.
Ratni premijer, kojeg brojni političari i poduzetnici smatraju najuspješnijim hrvatskim predsjednikom Vlade, prije nekoliko mjeseci ponovno se našao u središtu javnosti. Novo vodstvo HDZ-a Valentića nagovara da se kandidira za gradonačelnika Zagreba, što on dosada odbija.
No, to nije prvi, a vjerojatno ni zadnji put da HDZ-ovi lideri nagovaraju Valentića da se ponovno aktivira u politici.
Nakon Tuđmanove smrti i tijekom priprema za unutastranački rat Ive Sanadera i Ivića Pašalića dio HDZ-ovih dužnosnika nagovarao je Valentića da se kandidira za predsjednika stranke. Dobili su odbijenicu.
Kasnije ga je Sanader molio da se vrati u politiku, no Valentić se samo zahvalio na tome.
Nakon što je Jadranka Kosor postala premijerka i ona je umirovljenom stranačkom kolegi predlagala povratak, ali Valentić je bio neumoljiv.
Kada je HDZ u prosincu prošle godine izgubio parlamentarne izbore, dio članova te stranke javno je sugerirao da bi Valentić bio najbolji izbor za šefa stranke, ali i ti pozivi su bili uzaludni.
Stoga nije bilo čudno kad se Karamarko ljetos sjetio Valentića i, prema modelu svojih prethodnika, pozvao se na njega kao na kviska.
Dok Karamarko pokušava privoliti Valentića da se ipak kandidira, Globus je istražio kako stoje poslovi najpoželjnijeg HDZ-ovca.
Nekoliko dana pregledavali smo dostupne financijske izvještaje Valentićevih kompanija, obilazili njegove projekte i razgovarali s brojnim domaćim biznismenima i političarima.
Svi naši sugovornici, bilo iz suprotnih političkih tabora bilo iz poslovnog sektora, prvo su hvalili Valentićeve menadžerske sposobnosti, njegovo poznavanje imovinsko-pravnih odnosa i njegovo znanje za pokretanje investicije.
No, isto tako svi oni potvrdili su ono što se donekle dalo iščitati iz financijskih izvještaja – Valentićev posao je u minusu.
ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Foto: Darko Mihalić
Izvor: Globus.jutarnji.hr