Niži PDV u ugostiteljstvu – bez znatnijih sniženja cijena

Jedna od očekivanih i preporučenih ‘posljedica’ skorog smanjenja stope PDV-a za ugostiteljstvo od 10% jest sniženje cijena usluga, hrane i pića, što su za sada najavili samo mali i obiteljski hoteli, i to od 5 do 10% niže cijene domaćih vina i vode u njihovim objektima, dok iz redova ostalih ugostitelja-obrtnika, hotelskih kuća i drugih tvrtki iz sektora takvih najava još nema
Primjena snižene stope PDV-a za ugostiteljstvo počinje 1. siječnja 2013., a obuhvaća pripremu i usluživanje hrane, bezalkoholnih pića i napitaka te vina i piva u ugostiteljskim objektima, u skladu s izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost prihvaćenima na sjednici Hrvatskog sabora u veljači. 

Osim sniženja cijena od primjene te stope Ministarstvo turizma očekuje i povećanje investicija u sektoru te zapošljavanja, jer se to, kako ističe ministar turizma Veljko Ostojić, događalo i u drugim zemljama koje su tu stopu snižavale i nema razloga da ne bude i u Hrvatskoj. 

Dodajući da cijene slobodno i tržišno određuje svatko kako misli da treba, ministar ipak naglašava da će hrvatska Vlada pažljivo pratiti efekte diferencirane stope i u skladu s tim efektima i rezultatima poduzimati daljnje poteze, jer tako važno smanjenje stope mora dati i odgovarajuće odnosno očekivane rezultate. 

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec podsjeća da je HOK-ov Ceh ugostitelja na kongresu preporučio smanjenje cijena te vjeruje da će to ugostitelji i učiniti, ali za sada još nema takvih konkretnih najava niti se zna za koliko, kada i za što bi smanjili cijene. 

Upozorava i na problem koji će se ugostiteljima pojaviti s prelaskom stare na novu godinu i pri izdavanju računa u novogodišnjoj noći, jer do ponoći vrijedi jedna, viša stopa PDV-a, od ponoći druga, niža, a hoće li račun završiti do ponoći ili će ga ujediniti u novoj godini, to je, kako kaže, ugostiteljima ostalo nejasno. 

Kada se tomu doda obveza uvođenja fiskalnih blagajni s 1. siječnja, jasno je da će ugostitelji zasigurno imati problema u prvim satima i danu nove godine, pa čak i zastoja s izdavanjem računa. 

Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) Kristian Šustar naglašava da možda više u tom smislu treba govoriti ne o padu, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u hotelijerstvu, jer su hrvatski hoteli po cijenama smještaja već sada vrlo konkurentni. 

I predsjednik Turističko-poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK) Franco Palma ističe konkurentnost hrvatskih cijena u turizmu i ugostiteljstvu u odnosu na druge europske i sredozemne zemlje te vjeruje da će se ‘ostatak’ novca od PDV-a više preliti u investicije nego u pad cijena.

Izvor: HRT