Nezadovoljni pregovorima seljaci najavili prosvjed


Iz Kutjeva, gdje su jučer poslije podne više od tri sata o vrućim poljoprivrednim temama razgovarali s resornim ministrom Tihomirom Jakovinom, seljaci su za ponedjeljak najavili prosvjede u desetak županija

Nezadovoljni su prijedlogom Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu kojim se ukida prodaja zemlje. Traže i legalizaciju objekata za jednu kunu te konačno definiranje tzv. mliječnog paketa.

No na ulice će ponajviše zbog poticaja. Iako je zakonski rok za njihovu isplatu kraj lipnja, seljaci traže da zbog teškog stanja na selu potpore u cijelosti budu isplaćene u znatno kraćem roku. 

Došli smo pojasniti i prezentirati novi zakon, a ne tražiti kompromisno rješenje za zakon koji je prošao prvo čitanje. Rekao sam da je bilo dobrih ideja koje i inače stižu i koje razmatramo, da u onome dijelu koje će popraviti postojeće stanje, popravimo i ugradimo do drugoga čitanja. Odredili smo se da je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu model koji će uvesti red, rad i odgovornost u raspolaganju poljoprivrednim zemljištem i da će najvažniji resurs za poljoprivrednu proizvodnju od gotovo 650 tisuća hektara staviti u funkciju, rekao je Jakovina dodajući kako je prošloga tjedna seljacima bilo isplaćeno 230 milijuna kuna te da će poticaji biti isplaćeni do kraja lipnja.

Na upit novinara o najavljenom prosvjedu seljaka, ministar je rekao kako je to legitimno pravo, no da on nije ministar koji će obećati nešto da bi "podilazio interesnim skupinama" ili "zadovoljavao nečiju taštinu".

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Izvor: HRT