Neum traži poseban trak na granici s Hrvatskom

Načelnik Neuma Živko Matuško zatražio je da se uvede poseban cestovni trak na granici za stanovnike Neuma kada se uvede schengenski režim, piše Bitno.ba

Matuško dodatno traži i da se sagradi prometnica prema unutrašnjosti BiH jer strahuje od izolacije mjesta. "Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja ove godine na graničnim prijelazima kod Kleka i Bistrine između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske tražimo da se uredi poseban trak za osobna vozila s neumskim registarskim oznakama. Time bi se omogućio brzi prijelaz granice unatoč strogom nadzoru po schengenskim standardima", piše u pismu načelnika Matuška koje je uputio predsjedniku Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, predsjedniku vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denisu Lasiću te dužnosnicima HDZ-a BiH.

Načelnik je nezadovoljan činjenicom što vlasti BiH pregovore s Hrvatskom o tim pitanjima vode bez predstavnika općine. "Prolaz kroz Neum bez sudjelovanja i dogovora s lokalnom vlasti, to za Hrvate u općini Neum predstavlja i najgrublje nasilje", piše u pismu Maštruko te traži da se vlasti BiH brinu o jugu Bosne i Hercegovine kao što "Hrvatska vodi računa o jugu Hrvatske".

I.Kri
Tekst i foto: Frano Matić/Večernji list