Netko ipak podržava Vladu: Sindikat policije Hrvatske pohvalio novi zakon

Sindikat policije Hrvatske pozdravlja i pohvaljuje usvajanje konačnog Nacrta Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojeg je četvrtak na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova usvojila Vlada Republike Hrvatske, te ga uputila u saborsku proceduru

Sindikat već više od godinu dana inzistira na izmjenama ili donošenjem novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je jedan od rijetkih koji je preuzet iz bivše države, a članovi sindikata smatraju kako ga je vrijeme i više nego pregazilo.
– Znači već 22 godine RH nije uspjela donijeti novi Zakon primjeren promjenama u društvu koje su se dogodile, kao niti uskladiti novčane kazne inflatornim utjecajima. – poručuju iz Sindikata policije Hrvatske.
Naime trenutne zakonske odredbe propisuju blage kazne od 300-tinjak kuna za npr. verbalne napade, vrijeđanje i omalovažavanje policijskih službenika, što je manje nego nevezanje pojasom u automobilu ili nepropisno parkiranje.
– Rezultat je nažalost takav da je iznenađujuće velik broj počinitelja najtežih  kaznenih djela, od razbojništva do ubojstva, u prošlosti bilo prijavljeno za omalovažavanje policijskih službenika i kažnjeno tako niskim kaznama. Sigurni smo da ih se u prošlosti primjereno kaznilo za takva ponašanja na barem dio njih to bi preventivno djelovalo i možda ne bi završili kao počinitelji najtežih kaznenih djela, jer su kazne ustvari bile stimulirajuće, a ne odvraćajuće – stoji u priopćenju Sindikata policije kojeg potpisuje predsjednik Dubravko Jagić.
Sindikat je usvajanje Nacrta Zakona doživio kao konačno vraćanje digniteta policijskih službenicima, te kao jačanje njihove zakonske i pravne zaštite.
– Naglašavamo da je stav SPH da bi omalovažavanje i vrijeđanje policijskih službenika trebalo biti kažnjivo isključivo u zoni kaznenih djela, ali i ovakvo propisivanje viših kazni zasigurno će pomoću u boljoj pravnoj zaštiti policijskih službenika – poručuju.
Foto: Sindikatpolicije.hr