Nitko nije tako siromašan da ne bi mogao nešto dati i pokloniti, istaknuo je papa Benedikt XVI. u podnevnom nagovoru vjernicima okupljenima u nedjelju 11. studenog na Trgu Sv. Petra. Unatoč kiši na vatikanskom se trgu okupilo pedesetak tisuća vjernika, među kojima je bilo i nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika

Osvrćući se na udovice o kojima govore nedjeljna liturgijska čitanja, Sveti Otac istaknuo je kako i jedna i druga pokazuju svoju vjeru, poduzimajući karitativno djelo. Prva prema proroku Iliji, kojega je Bog poslao u pogansko područje izvan Izraela, gdje je vladala velika nestašica, a druga dajući milostinju, premda je i sama živjela u bijedi. Na taj su način pokazale nerazdvojnu vezu između vjere i karitativnih pothvata, kao i između Božje ljubavi i ljubavi prema bližnjemu.
Na vagi Božje pravednosti ne važe se količina darova, već težina srca, primijetio je Papa, ističući kako se njihovo unutarnje vjersko stajalište i cijeli život temelji na Bogu i na Njegovoj Riječi. Širokogrudnost je posljedica vjere shvaćene upravo na takvim stavovima, čiji je najbolji primjer Marija, koja se posvema predala Bogu, odgovarajući Anđelu: ‘Evo službenice Gospodnje’, rekao je Sveti Otac i zazvao njezinu pomoć kako bi svi kršćani u ovoj godini vjere ojačali povjerenje u Boga i Njegovu Riječ. 

Foto: Jochen Luebke/AP Photo