Galerija Sunce, URIHO, Avenija Marina Držića 1, Zagreb
Nedeljko Tintor
Ikonama kroz svetost

od 17. 02. (u 19.00 sati) do 11. 03. 2011.

Pogledajte galeriju ikona!

Stanko Špoljarić
Nedeljko Tintor – dijalog s tradicijom

Ikona (grčki eikon = slika) od općeg pojma za sliku s motivom kršćanske ikonografije tijekom vremena postala je oznaka za zasebnu vrstu religioznog slikarstva karakterističnog za istočnu crkvu. Ikona je prenosiva i pomična slika na dasci. Njeni počeci vežu se uz helenističko doba, s velikom ulogom u povijesti umjetnosti, uz značajku postupne kanonizacije ikonografskih tipova. Prikaza Krista, Bogorodice,svetaca te tema iz Starog i Novog zavjeta.

Nedeljko Tintor potaknut umjetničkom i sakralnom vrijednošću koje ikone u našim prostorima imaju te promatrajući djela objavljena u knjigama prihvatio se složenog zadatka. Kopiranju ikona. Privremeno je zatomio svoju umjetničku osobnost te poštujući pravila u slikanju ikona oblikovao je zanimljiv opus u kojem baština dobiva jednu novu dimenziju. Dakako bez slikarske vještine, sigurnosti ruke ne bi bilo rezultata. Tintor vrlo pažljivo prenosi sve elemente pojedine ikone, i oblikovne i kolorističke. U samoj izvedbi služi se autentičnim slikarskim tehnikama za ikone – primjerice enkaustikom ili jajčanom temperom. Poštuje redislijed i slojeve likovne tvorbe, od početnog crteža, nanošenja boja te pozlate. U odabiru scena različite sadržajne slojevitosti, od pojedinačnog prikaza Krista do primjera složenijeg scenarija poput Rođenja Isusa ili Uskrsnuća Lazara. Prenio je neka vrlo poznata, prava remek djela u umjetnosti ikone iz manastira u Makedoniji i Srbiji te ikone iz Hvara i Korčule. Bogorodica iz Opatijske zbirke u Korčuli sjajno ilustrira Tintorovu preciznost i vođenje računa o svakom detalju. Sakladno zadatosti kompozicijske naravi, proporcijskih odnosa te intenziteta kromatskih pojaseva. S čitkošću provedbe i jasnim praćenjem obrisnih linija. Inspirirali su Tintora i izvanredni primjeri španjolske romanike koja u slikarstvu europske umjetnosti ranoga srednjega vijeka predstavlja sam vrhunac. Kod ikone se uglavnom radi (pogotovo ako se radi o davnijim stoljećima) o anonimnim majstorima. Ali postoje imena koja su ostavila dubok trag poput ruskog velikog slikara Andreja Rubljova. Njegova slika Trojica iz Sergijeve lavre kod Moskve također je marom i znanjem (i bez sumnje zanosom) kroz kopiju posvojena od Tintora. A i sam je u duhu umjetnosti ikone, bez datog predloška, oblikovao poliptihalnu kompoziciju iz života srijemske mučenice iz četvtog stoljeća svete Anastazije (hrv. Stošije). Uz centralni lik svetice u pravilnom ritmu postavio je predele s opisom njezinog djelovanja.

Nedeljko Tintor otkriva likovnu i mističnu stranu ikone, zavirujući u povijesno obogaćuje suvremeno. S posebno pohvalnom stranom. Vještinu kopiranja ikona prenosi na druge, na mlađe. S obostrano dojmljivim rezultatima.

Nedeljko Tintor je rođen 1942. godine u Koreničanima kraj Daruvara. Godine 1965. dipolomirao je Pedagošku akademiju kod prof. Mladena Veže. Godine 1970. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Raula Goldonija. Godine 1973/74. kao stipendist francuske vlade pohađa Ecole des Beaux – Arts (atelier prof. Gustav Singier) uz predavanje Paris I (dio Sorbone) Arts Plastiques. Ovo mu je 63. samostalna izložba. Izlagao je na euroameričkom području (Francuska – Pariz), Kanada, Argentina, Njemačka, Italija, Poljska, Mađarska, Nizozemska, … Bavio se pedagoškim radom 38 godina te scenografijom i ilustracijom. Vodi tečajeve crtanja i slikanja u Zagrebu (Centar za kulturu Susedgrad) i Grubišnom Polju.

Adresa: Medpotoki 2, 10090 Zagreb
e-mail: nedeljkotintor@gmail.hr

Izdavač: URIHO Zagreb

Za izdavača: Josip Držaić
Predgovor: Stanko Špoljarić
Dizajn: Akademija-Art
Urednik kataloga i fotografije: Stjepan Katić
Grafička priprema i tisak: URIHO Zagreb
Naklada: 500 primjeraka
Zagreb, veljača 2011. godine
Galerija SUNCE, Zagreb, Av. Marina Držića 1
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

Radno vrijeme: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan
I S B N

Akademija-Art.hr
16.01.2011.