Nedeljko Tintor: Ikonama kroz svetost

Galerija Sunce, URIHO, Avenija Marina Držića 1, Zagreb
Nedeljko Tintor
Ikonama kroz svetost

od 17. 02. (u 19.00 sati) do 11. 03. 2011.

Pogledajte galeriju ikona!

Stanko Špoljarić
Nedeljko Tintor – dijalog s tradicijom

Ikona (grčki eikon = slika) od općeg pojma za sliku s motivom kršćanske ikonografije tijekom vremena postala je oznaka za zasebnu vrstu religioznog slikarstva karakterističnog za istočnu crkvu. Ikona je prenosiva i pomična slika na dasci. Njeni počeci vežu se uz helenističko doba, s velikom ulogom u povijesti umjetnosti, uz značajku postupne kanonizacije ikonografskih tipova. Prikaza Krista, Bogorodice,svetaca te tema iz Starog i Novog zavjeta.

Nedeljko Tintor potaknut umjetničkom i sakralnom vrijednošću koje ikone u našim prostorima imaju te promatrajući djela objavljena u knjigama prihvatio se složenog zadatka. Kopiranju ikona. Privremeno je zatomio svoju umjetničku osobnost te poštujući pravila u slikanju ikona oblikovao je zanimljiv opus u kojem baština dobiva jednu novu dimenziju. Dakako bez slikarske vještine, sigurnosti ruke ne bi bilo rezultata. Tintor vrlo pažljivo prenosi sve elemente pojedine ikone, i oblikovne i kolorističke. U samoj izvedbi služi se autentičnim slikarskim tehnikama za ikone – primjerice enkaustikom ili jajčanom temperom. Poštuje redislijed i slojeve likovne tvorbe, od početnog crteža, nanošenja boja te pozlate. U odabiru scena različite sadržajne slojevitosti, od pojedinačnog prikaza Krista do primjera složenijeg scenarija poput Rođenja Isusa ili Uskrsnuća Lazara. Prenio je neka vrlo poznata, prava remek djela u umjetnosti ikone iz manastira u Makedoniji i Srbiji te ikone iz Hvara i Korčule. Bogorodica iz Opatijske zbirke u Korčuli sjajno ilustrira Tintorovu preciznost i vođenje računa o svakom detalju. Sakladno zadatosti kompozicijske naravi, proporcijskih odnosa te intenziteta kromatskih pojaseva. S čitkošću provedbe i jasnim praćenjem obrisnih linija. Inspirirali su Tintora i izvanredni primjeri španjolske romanike koja u slikarstvu europske umjetnosti ranoga srednjega vijeka predstavlja sam vrhunac. Kod ikone se uglavnom radi (pogotovo ako se radi o davnijim stoljećima) o anonimnim majstorima. Ali postoje imena koja su ostavila dubok trag poput ruskog velikog slikara Andreja Rubljova. Njegova slika Trojica iz Sergijeve lavre kod Moskve također je marom i znanjem (i bez sumnje zanosom) kroz kopiju posvojena od Tintora. A i sam je u duhu umjetnosti ikone, bez datog predloška, oblikovao poliptihalnu kompoziciju iz života srijemske mučenice iz četvtog stoljeća svete Anastazije (hrv. Stošije). Uz centralni lik svetice u pravilnom ritmu postavio je predele s opisom njezinog djelovanja.

Nedeljko Tintor otkriva likovnu i mističnu stranu ikone, zavirujući u povijesno obogaćuje suvremeno. S posebno pohvalnom stranom. Vještinu kopiranja ikona prenosi na druge, na mlađe. S obostrano dojmljivim rezultatima.

Nedeljko Tintor je rođen 1942. godine u Koreničanima kraj Daruvara. Godine 1965. dipolomirao je Pedagošku akademiju kod prof. Mladena Veže. Godine 1970. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Raula Goldonija. Godine 1973/74. kao stipendist francuske vlade pohađa Ecole des Beaux – Arts (atelier prof. Gustav Singier) uz predavanje Paris I (dio Sorbone) Arts Plastiques. Ovo mu je 63. samostalna izložba. Izlagao je na euroameričkom području (Francuska – Pariz), Kanada, Argentina, Njemačka, Italija, Poljska, Mađarska, Nizozemska, … Bavio se pedagoškim radom 38 godina te scenografijom i ilustracijom. Vodi tečajeve crtanja i slikanja u Zagrebu (Centar za kulturu Susedgrad) i Grubišnom Polju.

Adresa: Medpotoki 2, 10090 Zagreb
e-mail: nedeljkotintor@gmail.hr

Izdavač: URIHO Zagreb

Za izdavača: Josip Držaić
Predgovor: Stanko Špoljarić
Dizajn: Akademija-Art
Urednik kataloga i fotografije: Stjepan Katić
Grafička priprema i tisak: URIHO Zagreb
Naklada: 500 primjeraka
Zagreb, veljača 2011. godine
Galerija SUNCE, Zagreb, Av. Marina Držića 1
e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr

Radno vrijeme: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati

Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan
I S B N

Akademija-Art.hr
16.01.2011.