Nebeski teatar – Nova plovidba kratke priče

 

Scena iz predstave NEBESKI TEATAR Ludwiga Bauera — ispred Broda kulture
 

Projekt Brod kulture – Brod knjižara uspješno djeluje već cijeli niz godina
 

U početku je to bila samo ploveća knjižara koja je ljeti nudila knjiga turistima i u onim mjestima gdje se inače knjige ne mogu kupiti.
 

Zahvaljujući potpori sponzora, a najviše entuzijazmu i nesebičnom zalaganju nekolicine književnika i kulturnih radnika, projekt se profilirao u jedan od najznačajnijih doprinosa kulturnom turizmu na jadranskoj obali. Prije dvije godine Brod kulture – Brod knjižara ponudio je i kazališnu predstavu stvorenu na temelju teksta španjolskog Shakespearea Pedra Calderona de la Barca, koja je prikazana u 14 jadranskih luka. Uspjeh predstave nadmašio je 2011. godine "Nebeski teatar" Ludwiga Bauer. Tu je predstavu – nadmetanje Držića i Shakespearea – u dva tjedna vidjelo preko tri tisuće gledatelja, čime je nadmašena gledanost pojedinih predstava na zagrebačkom repertoaru pa su neki počeli kazališni doprinos ovoga projekta uspoređivati s višestruko skupljim i elitističkim ljetnim festivalima na hrvatskoj obali Jadrana. Vjerojatno je dio tajne uspjeha, uz spomenuti entuzijazam organizatora i izvođača, poput popularnog Enesa Kiševića, Jasmina Novljakovića i drugih, i u činjenici da su predstave Broda kulture za publiku besplatne.

Dio projekta predstavlja i natječaj za kratku priču. I taj natječaj pokrenut je 2010. godine, a organizatori su bili potaknuti uspjehom sličnog natječaja koji je prethodno bio organizirao Zadarski list pod nazivom "Petar Zoranić". Na natječaj se odazvao neočekivano velik broj autora pa su priče stizale iz svih dijelova regije, iz udaljenih europskih gradova i čak Sjedinjenih Američkih Država. Najbolje priče ušle su u knjigu "20 + 1 najbolja priča za ljeto 2010." Prošle godine natječaj je bio još uspješniji: više od 300 autora konkuriralo je za prvu nagradu – tjedan dana plovidbe Brodom kulture i mjesto svoje priče u knjizi "20 + 1 najbolja priča za ljeto 2011." Dosadašnji laureati bili su Robert Roklicer, hrvatski knjižvenik iz Zagreba, i Bogdan Arnautović, hrvatski pjesnik i nakladnik iz Siska.
Natječaj za ovogodišnju, novu najbolju priču koja će biti tiskana u knjizi "20 + 1 najbolja priča za ljeto 2012." raspisan je 16. travnja i traje do 16. svibnja. Očekuje se da će zanimanje afirmiranih pisaca, ali i onih manje poznatih – nadmašiti i prošlogodišnji uspjeh. Pravila natječaja mogu se pročitati na Facebooku, na stranici http://www.facebook.com/BrodKnjizara.BrodKulture ili na profilu Facebooka – Brod knjizara. U skladu sa suvremenim tendencijama radovi se primaju isključivo e-mailom.
Prenosimo izjavu koju je u povodu natječaja dao Ludwig Bauer, uvaženi hrvatski književnik, predsjednik žirija i programskog vijeća Broda kulture, jedan od spomenutih nesebičnih entuzijasta: "Ovaj natječaj profilirao se kao jedan od najznačajnijih i najpopularnijih natječaja te vrste u cijeloj regiji. Natječaj pruža šansu velikom broju nadarenih pisaca da nađu svoj put do publike. Sudjelovanje afirmiranih pisaca u ravnopravnoj konkurenciji predstavlja garanciju kvalitete buduće knjige."
Nives Gajdobranski

Akademija-Art