Ne ostavljajte djecu samu u automobilu!


 

Dijete ne smijete ostaviti samo u automobilu čak ni s malo otvorenim prozorom na samo desetak minuta, jer tijekom vrućih ljetnih dana i to može biti izrazito opasno za dijete

 
Recentno istraživanje U.S. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) pokazuje kako je ostavljanje djece u automobilu bez nadzora, nakon prometnih nesreća, najčešći uzrok smrti djece u prometu. 
 
Dijete ne smijete ostaviti samo u automobilu čak ni s malo otvorenim prozorom na samo desetak minuta, jer tijekom vrućih ljetnih dana i to može biti izrazito opasno za dijete. Osim toga, veća djeca mogu prouzorčiti i neku drugu nesreću, jer neće mirno sjediti u automobilu dok vi rješavate svoje obveze.
NHTSA roditelje i druge odrasle osobe upozorava da nikada ne ostavljaju dijete bez nadzora u automobilu i ne dopuštaju djeci igranje u automobilu. Uvijek zaključajte vozilo i zatvorite prozore kada parkirate u prostor u kojemu ima djece. Ako uočite da vam je dijete nestalo na kratko iz vida, uvijek provjerite vaš automobil, jer su djeca sklona samostalnom ulasku u automobil.
Ako primjetite dijete samo u vrućem automobilu koje izgleda kao da mu nije dobro, odmah pozovite policiju ili hitnu pomoć. Znakovi hipertermije koji se mogu uočiti na prvi pogled su izrazito crvena koža, suhe usne i nedostatak znojenja. Još neki od znakova toplinskog udara su koža vruća na dodir, ubrazan ili usporen puls, mučnina, povraćanje a u nekim slučajevima nesvjestica. U tim slučajevima, pokušajte dijete brzo rashladiti dok čekate stručnu medicinsku pomoć.

Akademija-Art