Ne iznenađuje politička uspješnost Lesara i laburista


 

Lesar shvatio da nema oporbe, stekao bolji rejting od premijera

 
Pojavio se kad je trebalo glasno verbalizirati nezadovojlstvo. Odlično je iskoristio priliku, smatra politički analitičar Žarko Puhovski.
 
Predložio je, doslovno, da se od banaka pozajmi uređaj za izdavanje brojeva!
– Dođete, uzmite broj i znate možete li prići – tako se Dragutin Lesar „narugao“ Vladinoj ideji o zakonu kojim bi se ograničio broj prosvjednika na Markovu trgu..

Odluku Vlade koja ministrima daje mogućnost da bez javnog natječaja zaposle nove ljude opisao je s tri riječi – „Lojalnost partijskom gazdi“. A kad je iscurilo sto „vladinih“ dana, za mikrofonom, dok su svi političari razglabali o svakoj pogrešci vlastodržaca, boreći se za što dulju medijsku minutažu, Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista, tek je dobacio – Milanovićeva Vlada nastavlja s HDZ-ovom politikom neoliberalizma.

 
Podrška i laburistima
 
I oduševio masu! Jer kako drukčije objasniti da je ovaj populist prema istraživanju Ipsos pulsa popularniji i od premijera Zorana Milanovića. Statistike su jasne, podržava ga 61 posto građana, dok premijer uživa podršku 60 posto građana. Gotovo osam posto birača podršku daje Lesarovim laburistima, čime su, barem po istraživanju, postali treća politička stranka u Hrvatskoj, ostavivši iza sebe HNS, čija se podrška građana srozala na tek 2,9 posto.
Rezultati istraživanja zasigurno će pomoći laburistima i njihovu predsjedniku da na lokalnim izborima 2013., za koje su se već počeli pripremati, ostvare prepoznatljiv rezultat.
– Lesar je dobro shvatio da je mjesto oporbe prazno. Naime, HDZ zbog unutarnje paralize ne funkcionira kako bi trebao, a Vlada pak radi gluposti.
U cijeloj toj priči trebao je netko tko će glasno verbalizirati nezadovoljstvo i on je odlično iskoristio svoju priliku – kratko je Lesarovu popularnost objasnio Žarko Puhovski, politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta.
– Vlada i najveća oporbena stranka nisu se pripremile na Lesara. Ipak, kad se počne javno govoriti o njegovim pogreškama, tada će se najbolje vidjeti kako će se snaći – poručio je Puhovski. Da je iskoristio situaciju slabe oporbe, slaže se i Davor Gjenero.
 
Rezultat ne čudi
 
– Ne bih Lesara definirao kao populista. Ima nedostatke u političkom obrazovanju, ali po pitanju radnog zakonodavstva najbolje je potkovan čovjek.
Ostavlja dojam nekorumpiranog političara pa zato i takvi rezultati ne čude – poručuje Gjenero.

Foto: Patrik Maček / Pixell
Izvor: Lana Kovačević / Vecernji.hr

Akademija-Art