Tamara Tomić
tamara2211@yahoo.com

Postani dio prve izložbe u proširenoj stvarnosti u Hrvatskoj

Iskon i Zagreb Art Kolektiv (ZARK) organiziraju natječaj putem Facebooka kojim omogućuju mladim kreativcima da njihovi radovi postanu dio prve izložbe u proširenoj stvarnosti (AR, augmented reality, eng.) u Hrvatskoj. Natječaj traje do 04. srpnja 2011., do kada svi koji to žele mogu poslati svoje radove: slike, fotografije, video i ostale umjetničke radove u kategoriji digitalne umjetnosti.

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je vlastiti rad postaviti na Iskonovoj službenoj Facebook stranici, na zidu. Žiri će po završetku natječaja odabrati četiri rada koja će biti uvrštena u izložbu u proširenoj stvarnosti i to na tri lokacije u Zagrebu koje odaberu sami umjetnici. Radovi će dodatno biti uvršteni i na lokacije na kojima je izložba krajem svibnja već postavljena: HNK, Muzej za umjetnost i obrt, Markov trg, Klovićevi dvori, Trg bana Jelačića, MSU i sjediše Iskona.


Postojeća izložba u proširenoj stvarnosti uključuje slike američkog slikara Johnathana Robertsa te filmove i fotografije hrvatskih umjetnika, redateljice Nikoline Barić i snimatelja i fotografa Mirana Krčadinca.

Proširena stvarnost naziv je za izravan ili neizravan pogled na fizički svijet proširen računalno generiranim objektima. Najčešće se proširena stvarnost gleda pomoću nekoga posrednoga medija, a najpogodniji za to je mobilni telefon tj. smartphone koji sadrži sve potrebno za novo AR iskustvo. Princip proširene stvarnosti je da se na određenoj poziciji u fizičkom svijetu (pomoću GPS koordinata ili tzv. QR kodova) postave odabrani modeli – fotografije ili video sadržaji – koji se zatim promatraju putem zaslona na odabranim lokacijama.

Osim uvrštavanja u izložbu, četiri odabrana kreativca očekuju i besplatne usluge od Iskona: internet, telefon i digitalna televizija na 6 mjeseci.

Kako gledati izložbu u "proširenoj stvarnosti"?
Smartphoneom (iPhone ili telefon koji koristi Android sustav) pristupite stranici www.layar.com;
Skinite Layar besplatnu aplikaciju na svoj smartphone i instalirajte je:
Pokrenite aplikaciju i odaberite "layar" pod nazivom ZARK
Otvorite layar ZARK koji će vam pokazati gdje se nalaze eksponati u prostoru oko vas na odabranim lokacijama.

ZARK-ovu izložbu možete pogledati na sljedećim lokacijama u Zagrebu:
HNK
Muzej za umjetnost i obrt
Markov trg
Klovićevi dvori
Trg bana Jelačića
MSU
Iskon

Više informacija o natječaju potražite na Iskonovoj
Facebook stranici.

O ISKONU:
Iskon je vodeći pružatelj broadband usluga na alternativnom tržištu u Hrvatskoj. Korisnicima omogućuje brzi pristup internetu, povoljne usluge telefoniranja, naprednu digitalnu televizije te različita inovativna ICT rješenja. Iskon je dio HT Grupe.

O ZARKU:
ZARK okuplja umjetnike, profesore i znanstvenike, inženjere i poslovne profesionalce koji dijele sličnu viziju i vjeruju da je AR najbolje sredstvo koje nam, barem za sada, 21. stoljeće nudi za unapređenje i razvoj umjetnosti i kulture te povećanje intelektualnog kapitala u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe i svijeta. ZARK-ova misija je uz pomoć AR-a pretvoriti zagrebačke javne prostore poput gradskih trgova i parkova u goleme umjetničke galerije i izložbene prostore otvorene svim vrstama i profilima umjetnika te stvoriti potpuno novu platformu (AR) za predstavljanje kako već priznatih tako i nepoznatih umjetnika i njihovih umjetničkih djela.

Akademija-Art.hr
16.06.2011.