Natječaj za najljepšu pjesmu: “Još jedno proljeće”

Udruga umjetnika "Spark" otvara

Natječaj za najljepšu pjesmu "Još jedno proljeće"
Prvi dan proljeća, 21. ožujka, i dan iza njega obilježavaju se u svijetu na nekoliko načina. Svrha – na simbolički prvi dan novog ciklusa života i suživota podsjetiti nas na nužnost očuvanja ljepote i funkcionalnosti naše plave kuglice u svemiru, jedine koju imamo. I ne zaboraviti na kraljicu književnosti, poeziju, kojom možemo na najljepši način pridonijeti potrebi neprestanog spominjanja važnosti okoliša za život ljudi i važnosti uvažavanja drukčijih od nas za kvalitetan suživot kakav nam služi na čast.
21. ožujka obilježavaju se Svjetski dan poezije, Svjetski dan zaštite šuma i Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije, a 22. ožujka Svjetski dan zaštite voda.
Autori pjesama za koje će prosudbeni odbor smatrati da su najbolje (prvo, drugo i treće mjesto) dobit će diplomu i prigodnu nagradu a oni od četvrtog do desetog mjesta pismeno priznanje.
Točno vrijeme i mjesto održavanja svečanosti proglašenja najboljih pjesama odredit ćemo kasnije.
Molimo vas da se striktno pridržavate navedenih propozicija da ne bude diskvalificiranih autora. Ponavljamo, šalje se samo jedna pjesma u pet kopija! Ime, prezime i ostali podaci o autoru smiju se nalaziti jedino u priloženoj zatvorenoj kuverti koja se otvara tek nakon završenog ocjenjivanja i rangiranja.
Ako na natječaju i ne uspijete,
od srca vam želimo puno sreće
u tom novom ciklusu života
koji s proljećem kreće!
 
Pravila natječaja za najljepšu pjesmu "Još jedno proljeće":
1. Značajno mjesto u pjesmi moraju imati šume, vode ili poštivanje različitosti rasa (bilo što od toga ili sve), iako pjesma može sadržavati i druge elemente kao što su ljubav, protest, beskonačnost (ili konačnost), život, sreća, tuga, što god vam odgovara.

2. Natjecati se može svatko osim članova Udruge "Spark" i članova njihovih obitelji.

4. U pjesmi se ne smije osjetiti mržnja niti bilo kakva nesnošljivost ni veličanje jednih u odnosu na druge. Također, izbjegavajte nepristojne riječi.

3. Svaki kandidat može poslati samo jednu pjesmu, na hrvatskom jeziku, koja do završetka natječaja i proglašenja najboljih ne smije biti nigdje objavljena.

4. Pjesma može biti pisana bilo kojim stilom. Ne smije biti duža od 25 pisanih redova (stihova), plus naslov i razmaci između kitica (strofa), ako postoje.

5. Pjesmu treba poslati čitko napisanu ili tiskanu na računalu ili pisaćem stroju.

6. Potrebno je dostaviti pet kopija pjesme, svaku na zasebnom listu, potpisanu isključivo pristojnom šifrom (na primjer: Cezar, Robin Hood, Pikica, Prva Eva…).

7. Kopije pjesme treba staviti u veću omotnicu (kuvertu). U njoj se treba nalaziti i zalijepljena manja omotnica na kojoj izvana piše samo vaša šifra a u njoj je papir s podacima o autoru – šifra, ime vaše pjesme, ime, prezime, adresa, broj telefona i e-mail adresa na koju vam se možemo javiti. Šaljite tako da je vaše ime i prezime vidljivo samo kad se otvori mala kuverta. Dakle, preporučeno s povratnicom i slično – ne!

8. Bit će prihvaćene sve pjesme koje udovoljavaju navedenim kriterijima ako budu poslane najkasnije do 28. veljače 2013. godine (datum na poštanskom pečatu). Ne čekajte zadnji čas, naročito vi koji šaljete pjesmu iz daleka odakle pošta dugo putuje, jer žiri treba ocijeniti sve pristigle radove a 12. ožujka bit će objavljeni rezultati natječaja, najprije na "Sparkovim" stranicama, a zatim na više drugih portala na internetu, te u drugim hrvatskim medijima.

9. Sve radove nezavisno će pregledati i ocijeniti pet članova prosudbenog odbora. Molimo da pošaljete pjesmu koju ste pisali svojim srcem i svojom dušom jer će "autori" plagijata biti javno navedeni u obrazloženju diskvalifikacije.

10. Autori deset najbolje rangiranih pjesama koji neće moći prisustvovati svečanosti proglašenja, dobit će poštom diplome ili priznanja koja su osvojili.

Autori pjesama za koje će prosudbeni odbor smatrati da su najbolje (prvo, drugo i treće mjesto) dobit će diplomu i prigodnu nagradu a oni od četvrtog do desetog mjesta pismeno priznanje.

Točno vrijeme i mjesto održavanja svečanosti proglašenja najboljih pjesama odredit ćemo kasnije.

Pjesmu šaljite na adresu:

Veronika Prvonožec
Kurilovečka 100
10410 Velika Gorica
(Za "Sparkov" natječaj "Još jedno proljeće")

Rane ljubičice (Foto: Licke-novine.hr)