Skip to content

Nastup umjetnice Ivane Franke s gostima iz Njemačke

Izložba Waking background i predavanje u Laubi

U Zagrebu će na izložbi u Laubi, Baruna Filipovića 23a, biti izložena instalacija Seeing with Eyes Closed, realizirana u sklopu interdisciplinarnog projekta Seeing with Eyes Closed u suradnji s Idom Momennejad i The Association of Neuroesthetics u Berlinu, kao i serija grafika Waking Background. Izložba će trajati od 10. veljače do 13. ožujka, a na njoj će se moći vidjeti i radovi Ivane Franke iz Nestalnog postava Laube

Ona se bavi  pitanjem stvarnosti i konstrukcije stvarnosti, odnosno razlikom između imaginacije i viđenja. Spomenuta instalacija Seeing with Eyes Closed prvi je put izložena u sklopu simpozija održanog u Peggy Guggenheim muzeju u Veneciji 2011., a nakon Zagreba, u ožujku 2012. bit će predstavljena u Deutsche Guggenheim muzeju u Berlinu. U organizaciji sudjelue i Goethe-Institut Hrvatska.
Osim izložbe organizira se i razgovor (14. veljače u 19 sati i to na engleskom jeziku) u kojem će sudjelovati autorica instalacije Ivana Franke, neuroznanstvenica Ida Momennejad te neurokirurg dr. Ulrich-Wilhelm Thomale, suosnivač The Association of Neuroesthetics. Razgovor moderira kustosica Sunčica Ostoić (Festival Device art, Kontejner). Razgovarati će se, između ostalog, o neuroestetici, suradnji umjetnika i znanstvenika, granicama percepcije vizualne stvarnosti i njene iskonstruiranosti te o smislu onoga što vidimo bez da znamo što gledamo.

Podsjetimo da je Ivana Franke, rođena u Zagrebu 1973., da je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te je nakon toga boravila na nekoliko studijskih programa uključujući Institut za istraživanje prostora (Institut für Raumexperimente) u Berlinu, Centar za suvremenu umjetnost Kitakyushu(CCA) u Kitakyushu, te Centar za suvremenu umjetnost PS1 u New Yorku. Živi i radi u Berlinu.

Nives Gajdobranski

Akademija-Art

See also  Ausstellung Laibach kunst 1980.-2011.