Nastavljeni pregovori liječnika i predstavnika ministarstva

ostojic

U Ministarstvu zdravlja nastavljeni su pregovori predstavnika ministarstva s tri zdravstvena sindikata o novom kolektivnom ugovoru. Ni danas, 26. dana štrajka bolničkih liječnika, pregovori nisu doveli do potpisivanja novog kolektivnog ugovora. Razgovori o plaćanju dežurstava, pripravnosti i uvjeta rada odgođeni su za kraj pregovora, a danas se pregovaralo o točkama koje nisu izravno vezane uz novac.

Zdravstveni radnici za rujan još nisu dobili plaće, koje po zakonskom roku moraju sjesti najkasnije sutra. Da su ravnatelji napravili što su trebali učiniti – imenovali izvršitelje, tad štrajkaši ne bi trebali ništa raditi i tad bi bilo eventualne zakonske osnove ne platiti štrajk. Ovako nema zakonske osnove ne platiti štrajk, poručio je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Ostojić: Plaće danas i sutra

Plaće za rujan u zdravstvu bit će isplaćene danas i sutra u skladu sa Zakonom o radu i evidenciji o radnom vremenu, najavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Ustvrdio je da su plaće kasnile zbog prelaska na Centralni obračun plaća (COP). Upitan hoće li liječnicima biti plaćeno vrijeme provedeno u štrajku, odgovorio je da će plaće odgovarati evidenciji o radnom vremenu za koju su bili zaduženi šefovi odjela i klinika. “Oni za to svojim potpisom i čašću odgovaraju poslodavcima, a ravnatelji isto tako na kraju odgovaraju meni”, rekao je Ostojić.

Predsjednica SSZSSH Spomenka Avberšek kazala je kako kako osobno smatra da je razlog kašnjenju plaća to što Vlada još nije odlučila hoće li biti plaćeno vrijeme provedeno u štrajku. Taj potez, ističe, ne bi bio pošten prema ljudima koji su korektno odradili svoj posao i nisu bili u štrajku. Dodala je kako se ministar složio da je tijekom štrajka obavljen manji dio pretraga nego što je to uobičajeno, ali i da nije vođena ispravna evidencija rada liječnika tijekom štrajka.

I predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić potvrdio je da su pitanja dežurstva i pripravnosti ostala otvorena, a uvjeta rada se, kaže, nisu ni dotaknuli. Ponovio je svoje stajalište da liječnici trebaju dobiti pune plaće jer su, zbog propusta ravnatelja da imenuju izvršitelje, morali obavljati neodgodive zahvate i tijekom štrajka. “Ako plaće ne budu isplaćene, iskoristit ćemo sve moguće alate, uključujući i tužbe”, poručio je.

Babić je potvrdio da je HLS prijavio Državnom inspektoratu sanacijskog upravitelja KBC-a Zagreb Zlatka Giljevića jer je, tvrdi, branio liječnicima odlazak na prošlotjedni prosvjed na Cvjetnom trgu. Ministar Ostojić novinarima je rekao da nije upoznat s tim slučajem, ali i da Inspektorat, koji je tijekom štrajka obišao sve hrvatske bolnice, nije dosad utvrdio nijednu grešku.

Pregovori se nastavljaju sutra. (HRT)