Skip to content

Nastavak prosvjeda protiv “političkog horora”



Na ljubljanske su ulice sinoć izašle oko dvije tisuće ljudi. Jednosatni prosvjed bio je vrlo glasan – zvižduci, skandiranja protiv korumpirane političke elite i bučna glazba odjekivali su slovenskim glavnim gradom
 
Prosvjedovalo se protiv gradonačelnika Zorana Jankovića, ali na transparentima su se mogle vidjeti i poruke poput: "Novac narodu, a ne crkvi", "Svi na ulice" i "Nećemo plaćati vašu krizu". 

Za idući petak Facebook skupine najavljuju četvrti mariborski ustanak sa zahtjevom da se raspusti prije dvije godine izabrano općinsko vodstvo i novi izbori za gradsku vladu održe zajedno s izborima za Kanglerova nasljednika, te da Kangler dade i ostavku na članstvo u državnom vijeću.

Odlazak niz godina vrlo utjecajnog mariborskog političara i bivšeg člana parlamenta možda je samo početak domino-učinka od kojeg strahuju i mnogi drugi pripadnici elite koji odmah nakon izbora zaborave na birače i posvećuju se političkoj trgovini, navodi u komentaru ljubljansko Delo, najavljujući da će se Facebook prosvjedinastaviti idućih tjedana.

S druge strane, Kangler je u razgovoru za Delo rekao da iza njegove smjene stoji stara ljevica koja je poticanjem nemira željela spriječiti pobjedu Boruta Pahora na predsjedničkim izborima i baciti državu na koljena.

Prosvjedi u Sloveniji, iako u temelju uzrokovani gospodarskom krizom te uglavnom politički neartikulirani, svjedoče o dubokom nepovjerenju prema političarima koji su izgubili kontakt sa zbiljom te moraju prije ili poslije dovesti do promjena, neke su od ocjena medijskih komentara i intelektualaca bliskih prosvjednicima. 

Tjednik "Mladina" u komentaru svog novog broja prosvjede tumači kao poruku da se iz politike na miran način treba povući cijela sadašnja politička kasta, uključujući predsjednike dviju najvećih stranaka, Janeza Janšu Zorana Jankovića, koji su, kako navodi list, samo vrh političkog horora jer nepovjerenje vlada i u sve druge stranačke čelnike, ali i državne institucije.

"Mladina" tvrdi da o kompromitiranosti političara u javnosti ne govore samo prosvjedi nego i i "sramotna" izlaznost na predsjedničke izbore prije dva tjedna, kad je glasovalo rekordno malo birača, samo 42 posto.

Foto: Delo.si
Izvor: HRT