NASA-ini stručnjaci začuđeni fotografijom s površine Marsa

NASA-ini istraživači muku muče s identifikacijom slike koju im je poslao njihov rover Opportunity, a na kojoj se jasno vide male sfere na površini Marsa, prenosi upi.com

Fotografirani sferični objekti, pronađeni na samom izlasku iz kratera, podsjećaju na željezne kugle koje su znanstvenici popularno nazvali "borovnicama", a koje su također pronađene na površni Crvenog planeta u NASA-inoj misiji 2004. godine.
No istraživački su zbunjeni jer prve analize svega tri milimetra velikih sfera pokazuju kako one za razliku od "borovnica" nemaju visok udio željeza.
– Ovo je jedan od najneobičnijih slika cijele misije. Naravno mi smo odmah pomislili na "borovnice", no ovo je nešto drugačije. Nikada nismo vidjeli ovakvu gustu akumulaciju sfera na rubu kamenog kratera na Marsu – poručuje Steve Squyres, glavni istražitelj misije Opportunity sa Sveučilišta Cornell.
– Izgledaju hrskavo izvana, a mekano iznutra. RAzlikuju se u koncentraciji. Razlikuju se u strukturi. Razlikuju se u kompoziciji. Razlikuju se u distrubuciji. Stoga imamo odličnu geološku puzzlu ispred nas – zaključuje Squyres.
Valja napomenuti kako je stvarna površina vidljiva na fotografiji široka svega šest centimetara, dok su nepozante sfere široke najviše tri milimetra.