Skip to content

Napustio nas je Zdravko Rajković (1932.-2012.)

Zauvijek nas je napustio prijatelj, kolega, suradnik Zdravko Rajković. U ovakvim trenucima neugodno iznenađenje prerasta u tugu. Gubitak. Mnogo toga što čovjek želi izgovoriti zvuči isprazno i patetično. Ali ipak…

Pogledajte galeriju Zdravka Rajkovića!
Djelujući dugi niz godina na Grožnjanu, još od vremena osnutka Grada umjetnika Zdravko je ostavio neizbrisiv trag. Kao vrsnog umjetnika ali i galeristu, aktivnog u Zagrebu i Grožnjanu, pamtimo ga kao čovjeka koji je poštovao umjetnički čin i kreativnost. Posvećen izgovoru misli u tehnici akvarela ostavlja dojmljiv trag na likovnoj sceni.  
Jedan od nas je otišao. Ovo su neobični trenuci za nas koji ostajemo. Zbunjeni smo jer ovaj odlazak nije odlazak na putovanje. Ovo je odlazak u neku nama nepoznatu dimenziju. Ne znamo kad ćemo i mi otići, kad ćemo, kao dio tijeka – promijeniti oblik i kada ćemo napustiti sadašnjost.
Ovaj trenutak bih upotrijebio da nas upozorim da ovdje, u ovoj dimenziji, budemo bolji prema sebi i prema drugima. Da ljubav, međusobne odnose umirimo i intenziviramo u ljudskijem obliku. Da se manje nevolimo. Da se više družimo, da si lakše i češće oprostimo.
Trenutak je da se pozdravim sa Zdravkom u ime građana, susjeda, prijatelja, Općine Grožnjan, Gradske galerije Fonticus i u svoje osobno ime.
Čovjek postoji dok je u našim sjećanjima a Zdravka ćemo se sjećati.
Eugen Borkovsky

Zdravko Rajković  rođen je 1932. u Rastocima kod Trebinja. God. 1964. diplomirao slikarstvo na ALU u Zagrebu (prof: Vjekoslav Parać, Oton Postružnik, Krsto Hegedušić). Od 1964. -1966. Bio je suradnik majstorske radionice prof. Krste Hegedušića. Radio kao samostalni umjetnik. Bavio se slikarstvom s naglaskom na akvarelu. Izlagao na mnogobrojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Bio je član HDLU Istre, HDLU-a Zagreb  i HZSU-a.