Napeto između S. Koreje i Japana

korea
Sjeverna Koreja postavila je na lansirnu rampu prvi stupanj rakete dugog dometa koju planira lansirati sredinom ovoga mjeseca, prkoseći međunarodnim pozivima da otkaže tu misiju, dok je Japan počeo razmještati projektile presretače Patriot u očekivanju tog događaja, objavili su službeni izvori u Seulu i Tokiju
Sjeverna Koreja objavila je u subotu da će između 10. i 22. prosinca izvesti svoje drugo lansiranje rakete dugog dometa u ovoj godini.

SAD i njegovi ključni azijski saveznici Južna Koreja i Japan osudili su lansiranje kao prikriveno testiranje balističkog projektila kojim se krše rezolucije UN-a donesene nakon dva nuklearna pokusa Pjongjanga izvedena 2006. i 2009. godine.

Japanski ministar obrane Satoshi Morimoto naredio je japanskim obrambenim snagama da se pripreme za sjevernokorejsko lansiranje, a glasnogovornik ministarstva kazao je da se kopnene, zračne i mornaričke snage pripremaju za razmještaj na Okinawu, koja se nalazi na predviđenoj putanji sjeveokorejske rakete.

Japan je otkazao predviđene diplomatske pregovore sa Sjevernom Korejom te je navodno izdao zapovijedi za rušenje projektila ako zaluta nad japanski teritorij. Sjeverna Koreja tvrdi da je riječ o "miroljubivoj, znanstvenoj" misiji s ciljem postavljanja u polarnu orbitu satelita za promatranje Zemlje.

Foto: Carnegie.ru
Izvor: RTL