Nakon stanke nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu


Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Nakon mjesec i pol dana stanke nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu

Prvi svjedok je Branko Horaček. Tužiteljica ga je upitala ima li saznanja o pregovorima Vlade i MOL-a oko INE na što je Horaček odgovorio potvrdno.

– Imam saznanja o izdvajanju tvrtke Prirodni plin iz Ine. NIsam dobio nikakvu odluku da sam član nekog tima, nego mi je Polančec jednom prilikom u lipnju 2008. biti član tima koji će pregovarati potencijalno izdvajanje plina. Damir Polančec je rekao da ćemo pokušati dogovoriti uvjete koji bi tvrtki osigurali optimalno djelovanje, a ako to ne dogovorimo da neće ni doći do izdvajanja izjavio je prvi svjedok. Tužiteljica mu je predočila njegov iskaz koji je dao u istrazi u kojem je kazao da je izdvajanje plina dogovoreno na prijedlog MOL-a. Horaček je potvrdio uz dodatak da je Polančec rekao da do izdvajanja neće doći ukoliko se ne osigura normalno poslovanje. – U iskazu sam rekao da je dogovoreno daće se o tome raspravljati. Tvrdim da mi je tom prilikom rečeno da ukoliko se ne postignu uvjeti za normalno poslovanje, do toga neće ni doći – kazao je Horaček.

Nakon mjesec i pol dana stanke, koja je bila određena jer je Ivan Turudić, predsjednik sudskog vijeća, morao ići na operaciju koljena, danas se na zagrebačkome Županijskom sudu nastavlja suđenje Ivi Sanaderu, bivšem premijeru u slučajevima Hypo i Ina – MOL.
Prema predviđenom rasporedu, na klupu za svjedoke trebali bi sjesti odvjetnik Zoran Marković, inače jedan od optuženika u slučaju Spice, te Branko Horaček, bivši ravnatelj Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva. Obojica će svjedočiti u dijelu optužnice koji se odnosi na slučaj Ina – MOL, a neki od prije saslušanih svjedoka iskazivali su da je Markovićev odvjetnički ured posao s Vladom, u pravnom poslu vezanom za izmjene dioničarskog ugovora između Ine i MOL-a, dobio izravnom pogodbom bez javnog natječaja.
Stanku od posljednjeg ročišta za operaciju koljena iskoristio je i Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović, a Sanader je u međuvremenu optužen i u slučaju Fimi media te je saslušavan u istragama koje se protiv njega vode u slučajevima Dioki i HEP – TLM.
Izvor: IJA, AŠR /Večernji list/

Akademija-Art