Skip to content

Nakon prosvjeda, mađarski novinar vratio nagradu

Screenshot-FerencSzaniszlo

Na Međunarodni dan iskorjenjivanja rasne diskriminacije u četvrtak, mađarske udruge za ljudska prava pozvale su vladu da pojača mjere protiv govora mržnje i osudile su dodjelu ugledne nagrade novinaru poznatom po rasizmu koje je pritisnut prosvjedima priznanje odlučio vratiti, prenose agencije.

Ferenc Szaniszlo, poznat po svojim stajalištima protiv Židova i Roma, vratio je u srijedu navečer nagradu Tancsics, jedno od najvrednijih priznanja što ga novinari u Mađarskoj mogu dobiti. U izjavi za privatnu tv Echo za koju radi Szaniszlo je rekao da je protiv njega vođena “prljava kampanja”, piše agencija MTI.

Amnesty International, Europski centar za prava Roma, Pravni ured za zaštitu nacionalnih manjina (NEKI) i Mađarski savez za građanske slobode (TASZ) zajedničkim su priopćenjem u četvrtak ocijenili da vlada, unatoč obećanjima, nije poduzela potrebne korake da poboljša rad državnih ustanova, prenosi mađarska agencija.

Udruge očekuju da vlada donese učinkovita rješenja kojima će poboljšati primjenu međunarodnih standarda protiv diskriminacije, da organizira posebne tečajeve za zaposlenike u policiji i pravosuđu te da poboljša sustav pomoći žrtvama diskriminacije.

Uglednu nagradu koju je primio prošli tjedan u sklopu nacionalnog mađarskog praznika 15. ožujka, Szaniszlo ne bi mogao dobiti da je vlada ozbiljno shvatila borbu protiv zločina mržnje, navode udruge u priopćenju.

Takvo priznanje ne može se dodijeliti nikome tko u javnosti redovito izriče rasističke izjave, dodaje se.
Američki veleposlanik u Mađarskoj Eleni Tsakopoulos Kounalakis pozvao je u utorak vladu da povuče nagradu “pojedincu koji je javno širio govor mržnje”. Zabrinutost su izrazili i izraelski veleposlanik u Mađarskoj Ilan Mor, nevladina udruga iz New Yorka Anti-Defamation League te mađarske oporbene stranke.

Mađarsko vijeće za nadzor medija osudilo je 2011. Szaniszla zato što je Rome usporedio s majmunima. Tada je njegova televizija Echo morala platiti kaznu od 500.000 forinta (oko 1.640 eura).
Prijašnjih godina u polemici je vrijeđao Židove i Izrael.

Ministar Zoltan Balog, koji je Szaniszlu predao nagradu, rekao je kako nije znao za novinarova uvjerenja, a u srijedu ga je i službeno zatražio da vrati nagradu, piše MTI.

Antisemitski arheolog Kornel Bakay, koji je ustvrdio da su Židovi organizirali trgovinu robljem u Srednjem vijeku, također je nagrađen u jednoj od kategorija.

Europski centar za prava Roma već duže vrijeme upozorava na svakodnevne napade i diskriminaciju mađarskih Roma, navode mediji.

Foto: Screenshot, Echo TV
Izvor: Hina