Nakon Interlibera u DHK

Foto: Nives Gajdobranski
 
O romanu "Zamračenje" Mirjane Buljan
Novi roman Mirjane Buljan pod nazivom Zamračenje urednica Grozdana Cvitan predstavila je zadnjeg dana Interlibera. Povezavši naslov prethodno predstavljene zbirke Maje Klarić «Život u ruksaku» i romana «Zamračenje», te podsjetivši na kolonu sjećanja koja se tog trenutka kretala Vukovarom, pozvala je čitatelje na uvid u ono što svaki rat donosi žrtvama: ne samo cijeli život u nekom ruksaku i zamračenje uma nego i neke konkretne postupke kao što su zaboravljeni i ostavljeni vagoni na pomoćnim kolosijecima. A upravo opisom života u tim vagonima počinje roman «Zamračenje» kojim djevojčica Jana i njezina hrvatsko-albanska obitelj 1941. stiže iz Niša.
Obitelj pred zimu ipak seli u neku kuću, kasnije i u druge dijelove grada u kojima Jana odrasta preživjevši rat i učeći promjene koje je njegov završetak donio. Tako je naučila da je svako vrijeme i vrijeme umiranja, da je predvidljivost mogućnost na koju je najbolje zaboraviti, a u teškim vremenima nitko nije izuzet ni zaštićen.
Roman «Zamračenje» zapravo je roman o jednom desetljeću Zagreba ispričan kroz mnoštvo zanimljivih, čudnih i neočekivanih sudbina. Ujedno to je i nastavak romana «Zmija u raju» u kojem su opisane niške predratne godine Janina djetinjstva.
Predstavljanje «Zamračenja» uvod je u seriju zbivanja posvećenja 60-oj obljetnici stvaralaštva Mirjane-Miroslave Buljan. Književnica, prevoditeljica, scenaristica, urednica i novinarka, Mirjana Buljan prvu je knjigu, «Nevjesta iz Binča», objavila prije šest desetljeća i otada do danas uz deset knjiga njezina bibliografija pokazuje bogato TV i radijsko stvaralaštvo za djecu koje je prelazilo granice sredine u kojoj je nastajalo, a jednu od svojih knjiga napisala je na materinjem jeziku, albanskom.
Program u Društvu hrvatskih književnika posvećen Mirjani Buljan, organizira se u četvrtak 22. studenoga i počinje u 19 sati. U programu, uz autoricu, sudjeluju: Sibila Petlevski, Boris Hrovat, glumice Marija Kohn i Slavica Jukić, pjevačica Jasna Bilušić i skladatelj Ladislav Tulač.    
Mirjana Buljan rođena je 1931. godine u Nišu. Školu je pohađala u Nišu, zatim u Zagrebu, gdje je i studirala. Uz povremene prekide i boravke u inozemstvu, stalno živi u Zagrebu i u Osoru na otoku Cresu. Piše priče za djecu, prozu i drame za radio, TV i kazalište. Prevodi s njemačkog i engleskog. Njezina djela objavljena su ili izvedena na albanskom, češkom, danskom, engleskom, hebrejskom, madžarskom, njemačkom, slovenskom, švedskom i talijanskom jeziku.