Najbolje knjige u 2012. prema New York Timesu

New York Times je predstavio svoju tradicionalnu top listu najboljih knjiga protekle godine, a na prvom je mjestu prema očekivanjima završila Pedeset nijansi sive E.L. James, prva knjiga trilogije čudnog, sado-mazo ljubavnog odnosa Anastasie Steele i bogataša Christiana Greya

Na drugom je mjestu nastavak, Pedeset nijansi mračniji, gdje se glavni likovi rastanu i Anastasia ostaje u dilemama o svom životu i ponašanju, dok je treće mjesto zauzeo zadnji nastavak trilogije, Pedeset nijansi slobodniji, gdje se mijenjaju životi glavnih likova.
Ovako uvjerljivu dominaciju nije u povijesti uspio ostvariti nitko, što samo pridonosi fenomenu trilogije koja je krenula kao pokušaj fan fictiona na temu Sumrak sage.
Seks je tema i četvrte knjige na ljestvici, Bared to You Sylvie Day, koja opisuje opsesivnu vezu Gideona i Eve i njihovu borbu s avetima prošlosti. Peto mjesto pripalo je Gone Girl, autorice Gillian Flynn, gdje glavna junakinja nestaje na petu godišnjicu braka, dok je prvi iole poznatiji autor na šestom mjestu, John Grisham s The Litigators.

Sylvia Day
 postigla je uspjeh ulaskom i na sedmo mjesto knjigom Reflected in You, nastavak Bared to You.

J. K. Rowling
 pokazala je da je dorasla i književnosti za odrasle osvajanjem osmog mjesta svojim romanom Prijevremeni izbori, deveti je Salman Rushdie s knjigom Joseph Anton – A memoir, dok je deseti Stephen King i 11/22/63, fiction o pokušaju sprječavanja ubojstva Kennedyja.
Izvor: Portal-plus.info