KONCERT REGIONALNOG CIKLUSA U SEZONI 2012. / 13.

„ TOČKA – TAČKA – PIKA “
U petak, 05.10.2012.g.,  u novoj sezoni Zagrebačke filharmonije 2012./13. nastavljamo sa kulturnom suradnjom orkestara Zagrebačke, Beogradske i Slovenske filharmonije u Regionalnom ciklusom „Točka – Tačka -Pika“.
Prvi koncert ciklusa održava se u Beogradu gdje Zagrebačkom filharmonijom ravna ugledni dirigent impozantne glazbene karijere, dobitnik najviših odličja na međunarodnim natjecanjima dirigenata – maestro Perry So. Solistički dio koncerta pripast će  violinistu Feng Ningu, koji je svojom besprijekornom tehnikom i dojmljivom liričnošću osvojio srca europske publike.

Publika u Beogradu imat će čast uživati u Sambi da camera, višestruko nagrađivanom djelu hrvatskog skladatelja i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Samba da camera,  skladba iz 1985., pisana za trinaest gudača ili gudački orkestar temelji se na skladateljevu poigravanju s temeljnim ritmičkim i melodijskim uzorcima sambe kroz slijed sedam međusobno različitih sekcija. Koncert se nastavlja  Škotskom fantazijom  Maxa Brucha čiji originalni naslov glasi  „Fantazija koja slobodno koristi narodne melodije“ jer u njoj skladatelj obrađuje melodije najpoznatijih škotskih narodnih pjesama.Glazbeni vatromet „u Kolarcu“ završit će 4. simfonijom u e-molu  Johannesa Brahmsa. Kompleksno i zahtjevno u orkestralnom smislu, istovremeno ritmički živahno i duboko,  Brahmsovo djelo smatra se jednim od najvećih skladateljskih dostignuća uopće.