Najava predstavljanja Monografije Želimira Janeša

Banov Ive Simat

Banov Ive Simat

U potrazi za nedovoljno poznatom umjetničkom ostavštinom

U Atelijeru Meštrović, Mletačka 8, u Zagrebu predstavljanje Monografije Želimira Janeša organiziraju Muzeji Ivana Meštrovića – Atelijer Meštrović, Matica hrvatska Sisak i Gradska knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak. Monografija autora dr. sc. Iva Šimata Banova predstavit će se u utorak 26. studenog u 18 sati. Organizatori i priređivači ističu kako zagrebačku promociju priređuju upravo u nekadašnjem Meštrovićevom radnom i životnom prostoru jer je kipar i majstor sitne plastike, Želimir Janeš (Sisak, 12. XII. 1916. – Zagreb, 22. I. 1996.) bio njegov student. Diplomirao je 1941. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Frane Kršinića, a završio je specijalke kod Ivana Meštrovića (1941. – 1942.) i Antuna Augustinčića (1945. – 1946.). Svojem se prvom učitelju Frani Kršiniću vraća postajući suradnikom njegove Majstorske radionice. Do 1960. godine predaje na Školi primijenjene umjetnosti, a od 1961. godine profesor je na ALU u Zagrebu. Za člana suradnika HAZU izabran je 1977. godine. Izvanrednim članom postaje 1983. godine, a redovitim 1991. godine.

Na predstavljanju monografije o Janešu govorit će autor Ive Šimat Banov, likovni umjetnik Ivica Antolčić, akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, urednice Đurđica Vuković i Alma Trauber te kustosica Atelijera Meštrović Barbara Vujanović. Većinu reproduciranih radova je fotografirao Boris Cvjetanović.

Donosimo detaljnije tumačenje noga što donosi Monografija Želimira Janeša:
– Janešov opus je predstavljen kroz četiri tematske grupe radova – Medalje, stajačice, taktile – Sisak –Aleja glagoljaša – Drveni reljefi na temu Križnog puta. Ivan Šimat Banov, uz ostalo svog teksta sljedeće: »Malo je koji umjetnik bio toliko apolitičan, nesnalažljiv u svakodnevici i toliko predan zadaći, neovisno o svim mogućim (društvenim i estetskim) ideologijama. Nježan i ljudski nevin pred naletima grubih uvjerenja i silovitosti, sve je oblagao svojom nježnošću i znatiželjom dokazujući da je umjetnost i dobar čovjek nadmoćan svemu.«
Ova publikacija je svojevrstan rezultat potrage za nedovoljno poznatom i prezentiranom umjetničkom ostavštinom Želimira Janeša.

Nives Gajdobranski

Foto: Tomislav Kristo/CROPIX