Skip to content

Nadbiskup Bozanić služio misu na Blagdan Cvjetnice

Nadbiskup Josip Bozanić (Photo: Tin Banić)

 

Nedjelja je Cvjetnice ili muke Gospodnje

 
Tim danom počinje i Veliki ili Sveti tjedan. Kršćani se ophodnjama s blagoslovljenim maslinovim i palminim grančicama prisjećaju ulaska Isusa Krista u Jeruzalem
 
Prema kazivanju, prije 2 000 godina narod je dočekao Isusa te ga uveo u glavni grad kličući mu kao kralju. Kako Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo njegove protivnike.

Tako je Cvjetnica postala uvod u Isusovu muku. Zato je na Cvjetnicu, uz blagoslov grančica, u središtu misnoga slavlja upravo kazivanje Kristove muke.

 
Nadbiskup Bozanić predvodio misu Cvjetnice
 
Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je danas misno slavlje Cvjetnice u zagrebačkoj katedrali koje je započelo blagoslovom maslinovih grana i procesijom ispred katedrale. Nakon što je blagoslovio maslinove i palmine grane, nadbiskup je pozvao vjernike da se priprave na početak vazma odnosno Velikog tjedna kako bi imali udjela u uskrsnuću Kristovu. 

U središtu današnje mise bilo je čitanje Kristove muke. Kardinal je pozvao vjernike na molitvu, na razmišljanje o Isusovoj muci, križu, našem spasenju i Božjoj ljubavi. Rekao je da je Isus umro na križu za svakog od nas.

Kardinal Josip Bozanić predvodit će danas tradicionalni Križni put na zagrebačkom Ksaveru s početkom u 16 sati.

Misu i blagoslov maslinovih grančica na početku Velikog tjedna u splitskoj je katedrali predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Izvor: HRT

Akademija-Art