Nada Duić-Kowalsky (1946.- 2013.)

Nada Paulina Duic-Kowalsky s prijateljicom

Nada Paulina Duic-Kowalsky s prijateljicom

Nada Duić-Kowalsky je preminula 13. srpnja 2013. u Zagrebu

Nada Paulina Duić-Kowalsky, povjesničarica umjetnosti, etnolog i konzervator (Vinkovci, 29.lipanja 1946.). Osnovnu školu pohađala je od 1953.-1961. u Županji, Topuskom, i Bos. Šamacu (BiH), a gimnaziju je završila u Zagrebu 1965. Povijest umjetnosti i etnologiju diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1971.). Potom je magistrirala (1981.) na poslijediplomskom studiju na Referalnom centru za informatiku i muzeologiju Sveučilišta u Zagrebu sa zvanjem magistra informatike i muzeologije iz crkvene povijesti. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na poslijediplomskom studiju 2005. prijavila je obranu doktorata znansti iz crkvene povijesti: Crkvena povijest, posebno monaški red sv. Benedikta i njihov značaj i uloga u stvaranju crkvenog i nacionalnog identiteta na povijesnim prostorima Hrvatske.

Prvo namještenje dobiva (IX.1971. –1.VIII 1972.) , a već (1.VIII 1972. ) postaje kustos muzealac u Regijskom muzeju Pounja, Bihać, BiH. Pritom provodi istraživanje Bišća i Cazinske krajine, i pojedinih organizacija i osnivanje Memorijalne galerije slikara J. Bijelića u Bos. Petrovcu,

Ubrzo se vraća u Zagreb i postaje viša stručna savjetnica (konzervator) za Planiranje, organiziranje i provedbu istraživalačih radova pri Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, u Zagrebu. Zatim sve dok odnedavno nije otišla u zasluženu mirovinu bila načelnica u sektoru za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Vrativši se iz Bihaća u Zagreb na novi posao kojim je dobila namještenje odmah se svestrano uključila na zaštitu kulturne baštine – pripremajući studiozne projekte. Djelotvorno je započela realizirati zahtjevne istraživalačke projekate, kako suradnju, tako obradu dokumentacije, ali izrada mišljenja. Potom uzdiže proučavanja, istraživanja i obradu tradicijske baštine na području Republike Hrvatske; istraživanja na prostoru: Turopolja i Pokuplja, Gornje Posavine, dijela Hrvatskog zagorja, Donja Poljica, otoci Pašman, Olib, Molat, Sestrunj..; Pelješac, otoci Korčula, Hvar, Mljet; Konavle, Dolina Neretve, Velebit (posebno južni).

Dragocjena su poznanstva i prijateljstva koje je stekla tijekom života i iznimno plodne karijere. U koju je ušla s čvrstim korakom i od početaka se nametnula kao iznimno stručna i djelotvorna okretna osoba sposobna i snalažljiva s primjetnom kreativnošću i ljudskom susretljivošću. Zapravo njezinu osobitu posebnost i zanimljivost primjetili su i poštovali svi oni koji su je poznavali i s njom surađivali. Svojom iznimnom uzornošću isticala se i prednjačila među kolegama nenametljivo s dojmljivim rezulatatima i ljudskom iskrenošću nastojala se izraziti što ljudskije a, koja nije uvijek morala biti kominikacija s državnim službenikom sa službenim potvrdama i diplomama.