Nacionalni arheološki muzej, Atena

Iz dvorane u dvoranu Arheološkog muzeja raspleću se razne zbirke stvarajući fresku grčke civilizacije čiji se različiti umjetnički izričaji stapaju neraskidivom vezom

 
Neolitička zbirka, s predmetima pronađenim na tesalskim nalazištima, a posebice u Sesklu i Diminiju, uz oslikanu keramiku nudi promatraču prve primjere plastičnog izričaja kod malih kipova koji su nastali prema motivu Božice majke. Cikladska zbirka izraz je kulture koja se u antici razvila na otocima tog arhipelaga i čine je mramorni kipići s prikazima idola krutih i apstraktnih oblika. Prekrasne zidne slike iz naselja Akrotiri na Thiri, današnjem Santoriniju, izvrstan su primjer rafinirane civilizacije koja je razvila tehnike i motive velikog kretskog slikarstva. Kraljevske grobnice u Mikeni ističu se nevjerojatnim bogatstvom u sklopu mikenske zbirke, prve te vrste na svijetu koja se još dandanas obogaćuje novim predmetima. Muzej čuva i zbirku skulptura koja sadrži najveća remek-djela antike i na jedinstven način obuhvaća razvoj grčke umjetnosti od prvih monumentalnih skulptura do helenističkih i onih iz rimskog doba. Vidimo tako razvoj njihova odnosa prema ljudskoj figuri u prostoru, postupno usvajanje anatomije, pa sve do formuliranja kanona proporcija.
Tu je i zbirka keramičkih predmeta kroz koju je moguće pratiti razvoj grčke keramografije i progresivni razvoj tehnika koje ju prate. Zbirke bronci, nakita te numizmatička zbirka upotpunjuju bogat sadržaj ovog muzeja.
Ući u dvorane atenskog Arheološkog muzeja znači krenuti na nevjerojatno putovanje u otkrivanje našeg identiteta kroz poetike koje su obilježile mediteranski i europski identitet i položile temelj čitavoj europskoj umjetnosti.