Na referendum zbog bitnih promjena u EU-u?

U Bruxellesu je počeo dvodnevni summit 27 zemalja članica EU-a, nakon bilateralnog sastanka francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel
Hollande i Merkel su pokušali izgladiti međusobne nesuglasice oko budućnosti ekonomske i monetarne unije, a nakon sastanka pojavili su se zajedno u dvorani Vijeća Europe. 

Glavna tema summita neće biti pitanje proračunskog saveza, već potrebe da banke funkcioniraju unutar saveza, rekao je Hollande te dodao kako se moraju primijeniti odluke donesene 29. lipnja i istaknuo potrebu bankarskoga nadzora. 

Merkel je rekla kako summit neće završiti samo na pitanju odluka o bankarskom nadzoru te je istaknula potrebu zajedničkog, vrlo ozbiljnog pristupa problemu. Nije spominjala točne datume. Francuzi bi željeli da se sporazum o nadzoru realizira do kraja godine. To neće biti sastanak tijekom kojega ćemo donositi odluke, već ćemo se pripremati za odluke koje ćemo donijeti u prosincu, istaknula je Merkel. 

Ona je prije puta u Bruxelles u Bundestagu (njemački parlament) tražila jačanje proračunske unije te branila zamisao da se europskom povjereniku za ekonomske i monetarne poslove da pravo veta na nacionalne proračune država članica. Znam da mnoge države članice još uvijek nisu spremne na to, no to ništa ne mijenja na činjenici da ćemo se za to boriti, rekla je. Tu je zamisao početkom tjedna iznio njemački ministar financijaWolfgang Schäuble. 

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy predstavit će čelnicima privremeno izvješće o budućem izgledu eurozone, koje je pripremio u suradnji s predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom, predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem i šefom euroskupine Jean-Claudeom Junckerom.

Riječ je o nastavku posla, započetog na summitu u lipnju ove godine, kada je čelnicima predstavljeno izvješće pod naslovom "Prema istinskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji", s prijedlozima za uspostavu bankovne, fiskalne, ekonomske i političke unije.

Te ideje otvaraju puno pitanja, a čelnici EU-a još su daleko od usuglašenih odgovora na njih.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u Bruxellesu da će Hrvatska do srpnja 2013. biti potpuno spremna za članstvo i otklonio svaku sumnju da preostali posao neće biti obavljen do kraja. 

Odbio je komentirati neke izjave koje dovode u pitanje hrvatsku pripremljenost za članstvo, kazavši da on svojih sugovornika s razine izvršne vlasti ne čuje takve komentare. Hrvatska je napravila puno posla, a ja očekujem da svatko, prije svega iz izvršne vlasti, tko ima neki prigovor da mi ga uputi. Ja sam ga spreman saslušati ako je prigovor utemeljen, a s obzirom da se radi o isključivo dobronamjernim ljudima i prijateljima, ja tu ne vidim nikakvih problema, rekao je. 

Milanović je rekao da EU razgovara o vrlo bitnim promjenama postojećih pravila, o kojima će se možda hrvatski građani trebati izjasniti na nekom obliku referenduma.

Ovi su sastanci od posebnog značenja, zato što se danas možda pripremaju neke sutrašnje odluke, a koje nemaju velike veze s onim što je Hrvatska potpisala prije godinu dana i što, kada smo izlazili na referendu, uopće nismo imali pred očima. Hrvatski građani će se o svim tim stvarima morati očitovati, možda i na nekom obliku referenduma. To su jako važne stvari, koje se tiču naše sudbine, našeg džepa, našeg novca, rekao je.

Foto: Dnevno.hr