Na Grenlandu se odvojio ledenjak dvostruko veći od Manhattana

Ledeni brijeg dvostruko veći od Manhattana odlomio se s golemog glečera Petermann na Grenlandu, što bi moglo ubrzati prodiranje leda u sjeverna mora, objavili su u četvrtak zanstvenici
To je drugi put u manje od dvije godine da se od glečera Petermann odlomio golemi komad leda.
Posljednje događaje zabilježio je satelit NASA-e Aqua koji preko Sjevernog pola prelazi nekoliko puta dnevno, a opazila ih je Trudy Wohlleben iz Kanadskog centra za ledenjake.
"U ovo doba godine stalno promatramo glečer Petermann jer može ‘otpustiti’ goleme komade leda u sjeverni Atlantik i blokirati pomorske rute te zaprijetiti naftnim platformama na Newfoundlandu. To se dogodilo s golemom santom leda 2010. no na sreću bez štete", rekla je Wohlleben.
Snimke NASA-e pokazuju odlomljavanje leda, odnosno njegovo odvajanje od tekuće ledene rijeke poznate kao "ledeni jezik" i kretanje niz fjord uz sjeverozapadnu obalu Grenlanda.
Pukotina u ledu otkrivena je 2001., no u ponedjeljak je bila posve očita.
Satelit je u utorak uočio još veću rupu između glečera i ledenog brijega, kao i raspadanje komada leda dalje nizvodno.
Razlika između događaja 2010. i najnovijeg je u tome što se ledeni brijeg odlomio dalje uzvodno, na mjestu gdje je led bio oslonjen na stjenovite zidove fjorda i tako blokirao kretanje glečera prema moru. 

Foto: Wvoutpost.com
Izvor: LP/Vecernji.hr

Akademija-Art