N. Petroni i T. Pavletić: Z našega kraja

 
Galerija U predvorju, HŽ HOLDING d.o.o., Mihanovićeva 12, Zagreb
izložba dvojice autora

Nenad Petroni iz Bakra i Tomislav Pavletić iz Sv. Kuzama kraj Rijeka
Z našega kraja

od 22.05. 2012. (u 19.00 sati) do 30. 06. 2012.
 
Riječ je o dvojici autora čiji se radovi ulja na platnu Petronia i skulpture u mramoru i kamenu Pavletića, izvrsno tematski nadopunjuju. Autori su članovi HDLU-a Rijeka i u svom dugogodišnjem slikarsko kiparskom radu često nagrađivani. Na izložbi je izložbeno 40 radova ove dvojice autora.
 
Izložba se može razgledati do 30. lipnja 2012. od 8.00 do 17.00 sati svakoga radnog dana.

Tomislav Pavletić

“Ta pradavna želja pripadanja prirodi živi snažno u čovjeku, ali i rođenom skulptoru, Tomislavu Pavletiću, komponirajući konkavno i konveksno, tamno i svijetlo, mekan i grubo, prirodno i artificijelno, Tomislav Pavletić kontrastrira sve što vidi, osjeća taktilno ili auditivno notira. Birajući različitu kvalitetu drveta autor daje, njegove nebrojene inačice što bojom, strukturom, teksturom i vizualno daju drukčiju poruku gledatelju, Pavletić je drvetom, kamenom, varirajući ih porijeklom, stvorio vezu ta dva čovjeku oduvijek imanentna elementa iz vremena “Stvaranja”. Ogolivši motiv sa tek naznačenom figuracijom kipar apstrazira no vodeći temeljnim zadatostima prirodnog.” “prepoznavanje motiva biranje komponenti za savršenu kompoziciju, što je osnova Pavletičevog genija, jest i osobito suptilna obrada drveta i kamena gdje “granicu” u prepoznavanju briše “mekoća” koja erotično definira umjetničku komunikaciju s materijalom a nama daje svjesno ili nesvjesno postignutu varku u svjetlucavim površinama da odlučimo gdje je granica kamena a počinje drvo, gdje je drvo “okamenjeno” kiparskim tretmanom u plohi, površini, vođeno božanskom gestom.”

Theodor de Canziani, Iz predgovora Punu i (li) prazno,

Nenad Petronio

“Osjetivši pjenu bjeline, u ustreptalu trenutku slikarske spoznaje čini slike nenadmašna prostora. Te širine nepregledne boje sunovratile su se u bezdan svemogućeg, a opet na visini nahrupile su bujnom fakturom. Boja a ne boja, i alfa i omega slike, ta je bjelina ono na početku kraja imaginacije i na kraju stvarna početka gdje sfera potiče vječnost. Nasuprot lazure mira i samospoznaje, Petronio nudi maskulini impasto skulptorske snage nepoznatih kutaka sebe. U beskraju igre bjelinom, vizitiraju opsjenom fatamorgane, kitnjaste ribe rajskih priviđenja, i bijele i zlatne i ostvarene pogledima našim”. „Bijele slike Nenada Petronia, oslici su slikarske inverzije sjajna zlata i dragoga kamenja, bogatstva staroga svijeta, u konvertiranoj mentalnoj snazi bogatstva staroga svijeta. Slike bjeline, krajobrazi su neslućenih virtualnih sjećanja, neuništivih, slijedom vječne materije. Tek ponekad kromatika shematizirane geste na platnima beskraja nudi definirane prostore. Ni sada, Nenad Petronio nije nenadano došao, on u životu i djelovanju samo kontinuirano biva, slijedeći stazu svevremena stvaranja“.
Theodor de Canziani, Iz predgovora Vitizacija iz daleka

Tomislav Pavletić rođen 1953. u Rijeci na Sušaku. Djetinjstvo je proveo u Škrljevu, školovao se u Bakru i Rijeci. Od 1979. kapetan je duge plovidbe te na dugim putovanjima izrađuje skulpture u dostupnim materijalima, pa nastaju cjeline Kontra bure, Val, Jedra, Zagrljaj i Motivi iz podmorja. Od 1982. Izlaže samostalno i skupno na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nagrade Mandrać Volosko 1987. te priznanja grada Zaboka za razvoj umjetničkog stvaralaštva 1996. i plakete Vodan Murter 1999. Osnivač je i predsjednik kulturnoga društva »Sv. Kuzme i Damjana«, te voditelj Kuzmarske kiparske radionice na kojima se izrađuju skulpture u kamenu velikoga formata. Godine 2003. u radu radionice sudjelovala je i Škola primijenjene umjetnosti Rijeka. Sudionik je mnogih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. Član je HDLU-a Rijeka. Živi i radi u Sv. Kuzmu.

Nenad Petronio rođen je 1951. u Rijeci. Završio je Pomorsku školu u Bakru i diplomirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Slikarstvom se kontinuirano bavi od 1968. Izlaže samostalno i skupno na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Član je HDLU-a Rijeka i HZSU-a Zagreb. Živi i radi u Bakru i Kraljevici.

Tanja Horvat, Voditeljica galerije U predvorju

Akademija-Art