Ministarstvo obrazovanja poručuje da poštuju pravo sindikata na štrajk, ali smatraju da je pozivanje na štrajk nepotreban pritisak u pregovorima o kolektivnom ugovoru

Nakon neuspjelog postupka mirenja s predstavnicima sindikata obrazovne vertikale, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) priopćilo je kako poštuje pravo sindikata na štrajk, ocijenivši međutim kako je pozivanje na štrajk nepotreban pritisak u pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru.

– Prioritet nam je čuvanje radnih mjesta i redovita isplata plaća i mirovina. I sam je premijer Zoran Milanović u nekoliko navrata javno obećao kako će, čim se za to steknu uvjeti, prvi na listi prioriteta biti učitelji i nastavnici. Predviđena prilagodba javne potrošnje, pa tako i proračuna MZOS-a, nužna je radi očuvanja fiskalne i monetarne stabilnosti države. Stoga su se sva ministarstva morala prilagoditi realnoj situaciji, a posebice ona koja se skrbe o velikom broju zaposlenih u sustavu javne uprave, poput MZOS-a. Dodatni je uvjet EU-a da državni deficit mora biti manji od tri posto BDP-a – ističe MZOS u svom priopćenju. 

Vlada RH i MZOS predvidjeli su stoga da se u ovoj i sljedećoj godini pregovorima sa sindikatima obrazovne vertikale ukinu neki dodaci na plaće, a da se ne zadire u same plaće, tj. u osnovicu i koeficijente koji je definiraju. 
– Na taj bi se način udio mase za plaće u ukupnom proračunu MZOS-a trebao spustiti ispod 80 posto, čime će se osigurati daljnje provođenje svih osnovnih programa MZOS-a, ali će se i njihova struktura prilagoditi proračunu moderne zemlje – članice EU-a, stoji u priopćenju. 
Ministarstvo ističe kako Vlada neće platiti vrijeme provedeno u štrajku te upozorava da su ravnatelji dužni osigurati održavanje nastave. Ravnatelji i dekani dužni su i voditi evidenciju o tome tko radi, a tko je u štrajku.
Foto: Pixsell
Izvor: 24 sata