Muzej “Staro selo” Kumrovec: Od zrna do pogače

staro selo kumrovec 1

Muzeji Hrvatskog zagorja
Muzej „Staro selo” Kumrovec

Obavijest o muzejsko-edukativnom programu/radionici Muzeja „Staro selo” Kumrovec – Od zrna do pogače

Sa posebnom radošću i ove godine Vas obavještavamo o trajanju muzejsko-edukativnog programa/radionice Muzeja „Staro selo” Kumrovec pod nazivom Od zrna do pogače. Ovom prilikom želim Vas zamoliti da putem Vašeg medija pripomognete o informiranju i pozivanju šire javnosti da se uključi u muzejsko-edukativni program Muzeja „Staro selo” Kumrovec.

staro selo kumrovec 2

Muzejsko-edukativni program/radionicu Od zrna do pogače u Muzeju „Staro selo” Kumrovec organiziramo od 1996. godine. Sadržajem radionice ujedno pratimo curriculum dječjih vrtića i osnovnih škola i priključujemo se obilježavanju Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje. Sadržaj programa osmišljen je tako da sva djeca sudjeluju u pripremanju domaćeg kruha i oblikovanju svoga peciva. Aktivnosti započinju upoznavanjem vrsta žitarica te se nastavljaju procesom izrade domaćeg kukuruznog brašna: djeca rune kukuruz kojeg potom sakupljamo u zajedničku posudu te istog meljemo u tradicijskoj zagorskoj kući na ručnom mlinu žrmlju . Postupak od žita do brašna osim aktivnostima djece popraćen je i govornim vježbama kojima djeca predškolske i školske dobi upoznaju neke dijalektalne nazive ( npr. hiža, ružiti, žrvanj). Dobiveno brašno uz pomoć demonstratorica kuharica presijava se, pomoću sita, u staroj krušnoj črnoj kuhinji gdje sudionici upoznaju, osim samog ambijenta i tradicijsko posuđe, krušne peći i način njihova funkcioniranja. Slijedi izrada tijesta i oblikovanje vlastitih krušćića i peciva te poučavanje o pećenj kruha u krušnoj peći.

staro selo kumrovec 3

U ovaj dinamičan i nadasve poučan program muzejsko-edukativne radionice tijekom svakog mjeseca listopada uključuju se djeca starije vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole. O kvaliteti samog programa svjedoče nove generacije mališana koje sa istim žarom kao i generacije djece prije sedamnaest godina pokazuju interes i trude se izraditi svoje pecivo. Stoga poziv svima Vam da dođete u Muzej „Staro selo” Kumrovec, da zakoračite s nama u prošlost, upoznate vrste žitarica i izradite svoje mirisno pecivo.
Dobro nam dosšli!

Autorica i voditeljica
Tatjana Brlek

staro selo kumrovec 5

Draga djeco, odgajatelji, učitelji, roditelji…

Listopad je prošarao šume, polja, vrtove čudesnom paletom svojih boja. Svakog dana radišno sakupljamo plodove zemlje spremajući hranu za predstojeću zimu… Mirisi zrelog voća i ove jeseni šire se svuda oko nas. I ove godine u Muzeju „Staro selo” Kumrovec zahvaljujemo za plodove zemlje i slavimo Dane kruha.

S toga Vas pozivamo da se uključite u muzejsko-edukativnu radionicu Od zrna do pogače i zajedno sa nama upoznate vrste žitarica te i sami sudjelujete u pečenju domaćeg kruha u krušnoj peći.

Dobro nam došli!
*Muzejsko-edukativne radionice organiziramo za grupu do 50 polaznika isključivo uz prethodnu najavu. Cijena radionice po osobi je 30,00 kn.
Sve informacije na tel: 049/225-835 ili e-mail: mss@mhz.hr/

staro selo kumrovec 4