Zagrebačke posvete predstavljaju Gordanu Benić


 

 

O putnicima iz budućnosti i obliku duše

 
U Muzeju Mimara u četvrtak, 29. ožujka, u 20 sati  na redu su još jedne Zagrebačke posvete. Ovaj put ih Teatar poezije organizira u suradnji s Frakturom, a opet u autorskom konceptu Gorana Matovića, a posvećene su Gordani Benić i to pod naslovom Putnici iz budućnosti
 
Dakle, Gordani Benić pripala je čast da se kao prva živa autorica, jer prvi živi autor bio je kLuko Paljetak, predstavi u projektu Zagrebačke posvete. Scenski portret Gordane Benić građen je udjelom živoga govora glumaca, pjesnika, kritičara i nakladnika, filmskim zapisima te glazbenom podrškom Edina Karamazova. Okosnicu ovoga osebujnog scenskog događanja čine ulomci knjige Gordane Benić Oblik duše u izdanju Frakture.

 
Evo što o novim Zagrebačkim posvetama kaže Goran Matović: – Ovo je sretan susret Teatra poezije i Frakture u predstavljanju autorice koja uzbudljivo svjedoči o misteriju života i putovima duše između zemlje i neba. – riječi su Matovića. A ona koja će te večeri biti u središtu pozornosti govori ovako: – Otkuda stižu ‘putnici iz budućnosti’ i kakvo je njihovo poslanje? Pristigli su iz knjige Oblik duše, donoseći pregršt šumova i sjećanja na astralno putovanje kroz tamni svemir koji drži na okupu sve naše tlapnje i živa pitanja o tome tko smo, odakle dolazimo i zašto smo ovdje. Kroz ulomke njihova fantastičnog putovanja govori se o isijavanju svemirske samoće, jer je pjesnička zbirka Oblik duše najizravnije okrenuta tajnovitom i mističnom. Paradoks je njezine slobode u naslućivanju neobičnog univerzuma bez kronologije, magičnog putovanja u daleki svijet izložen iluziji. – kaže Gordana Benić.
U programu sudjeluju: Dubravka Ostojić, Edin Karamazov, Perica Martinović, Vanja Ćirić, Tonko Maroević, Tomica Bajsić, Seid Serdarević, Gordana Benić i  Goran Matović.
Nives Gajdobranski

Akademija-Art