Muškarcima na Zapadu kod žene najvažnija pamet, a na Balkanu ljepota

ljubav

Ništa više nije kao što je nekad bilo, u vodu polako padaju i teorije o primarnim instinktima na kojima su se sve do jučer zasnivala objašnjenja “pravila” i kriterija po kojima su žene i muškarci tražili partnere

 
Antropološko je i ino objašnjenje da žena traži partnera koji će moći osigurati sigurno materijalno zaleđe za podizanje djece, a muškarca pak zanima mlađa i lijepa žena s kojom će moći imati potomstvo i seksualnu potvrdu.

No, modernom muškarcu privlačna žena više ne mora biti dobra kuharica i poslušna, submisivna supruga zamamnih oblina. Novo istraživanje britanskih znanstvenika pokazuje da muškarce mnogo više privlači pamet i inteligencija partnerice. To se, doduše, odnosi uglavnom na napredne skandinavske zemlje i Veliku Britaniju.

 
Njegovan i fin
Što je danas ženama važno kod muškarca? “Nekad su žene više pažnje obraćale na financijsku situiranost muškarca, bilo im je bitnije što ima i koliko zarađuje; a danas, zbog ravnopravnosti fizički izgled muškarca postaje bitan čimbenik koji će ih privući”, analizira dr. Marcel Zentner, psiholog sa Sveučilišta York koji je zajedno s kolegicomKlaudiom Mitura autor istraživanja.
“Moja je majka uz sebe imala čovjeka koji nije bio ni duhovit ni romantičan, ali je znala da se u svakom trenutku i ona i mi djeca možemo pouzdati u njega. Moj otac je divan, ali ja ne tražim partnera nalik njemu. Za razliku od moje majke, ja sam potpuno financijski neovisna, kad je riječ o zarađivanju računam na vlastite snage… Bitno mi je da je Mr. Right njegovan, fin, da ima manire, da dobro izgleda… Možda je to čak i malo površno, ali hoću pokraj sebe zgodnog muškarca. Ne mora biti osobito pametan, za to imam prijateljice i razgovore s njima”, kaže bankarka iz londonskog Cityja.
 
Životne ambicije
Emanpicirane i zaposlene žene, koje imaju karijeru i lukrativan posao, sve češće se odlučuju za muškarce kojima nije strano – ostati kod kuće i brinuti se za djecu. “Ako ja radim 9 ili 10 sati dnevno i ne vidim da ću u skoroj budućnosti išta bitnije mijenjati, jasno da ne želim imati djecu s čovjekom kojemu je bitna karijera. Tražim partnera koji ima drukčije životne ambicije, koji voli provoditi vrijeme s obitelji, kuhati, čovjeka koji će bez frustracija pristati preuzeti taj dio”, nastavlja bankarka. Marcel Zentner i Klaudia Mitura ističu da su kriteriji po kojima različiti rodovi biraju partnere, kako idemo južnije, ipak sličniji nekadašnjim stereotipima.
 
Turcima bitan izgled
Njihovo istraživanje rađeno na 3177 ispitanika iz deset zemalja usporedili su sa sličnim ispitivanjem koje je 1989. skupina znanstvenika provela u 31 zemlji. “Što je općenito veća razlika između položaja žena i muškaraca u nekom društvu, to su njihove preferencije za izbor partnera sličnije nekadašnjima. Tako je, primjerice, u Turskoj muškarcima još uvijek jako bitno da im je partnerica lijepa, a ženama da suprug znade zaraditi novac. Što je društvo rodno egalitarnije, a žene više emancipirane, ako je razlika među ženama i muškarcima manja, ti ‘tradicionalni kriteriji’ više ne vrijede”, kaže Zentner.
Zentner i Mitura istraživanje su radili u 10 zemalja, a prema najmanjim razlikama između položaja žena i muškaraca te su zemlje poredane u slijedeći niz: Finska, Filipini, Njemačka, SAD, Portugal, Poljska, Italija, Meksiko, Južna Koreja i Turska.

Izvor: Jutarnji.hr