Mrsićeve mjere za poticanje zapošljavanja


 

Prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja

 
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na svojem je Facebook profilu objavio sažetak prijedloga Zakona o poticanju zapošljavanja.
 
U njemu se ističe kako negativna makroekonomska kretanja nepovoljno utječu na tržište rada što je dovelo do znatnog povećanja stope nezaposlenosti i smanjenja novog zapošljavanja. Na takve okolnosti Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava reagira aktivnim mjerama za zapošljavanje i novim zakonskim mogućnostima potiče poslodavce da planiraju i lakše otvore radna mjesta, a nezaposlene osobe da se lakše zaposle.

Olakšice za zapošljavanje nezaposlenih osoba namijenjene su poslodavcima i zapošljavanju na ugovor o radu za određene skupine:
– mlade osobe bez iskustva (u evidenciji HZZ-a dulje od devedeset dana)
– mlade osobe koje imaju do jedne godine radnog staža u zvanju za koje se nisu školovale (u evidenciji HZZ-a dulje od devedeset dana)
– dugotrajno nezaposlene osobe koje su u evidenciji HZZ-a dulje od dvije godine.

Olakšice su namijenjene samo “urednim” poslodavcima – tijekom razdoblja korištenja olakšice već zaposlenim radnicima isplaćuju dospjele plaće, doprinose i poreze te ne smanjuju broj zaposlenih zbog poslovno uvjetovanog otkaza.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT

Akademija-Art