Skip to content

Mrsić užasnuo liječnike i oboljele od raka

– Samo dvije stvari traju vječno. Jedna je rak, a druga je kolektivni ugovor kojem je istekao rok – rekao je to Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, ujedno i poznati liječnik KBC-a Rebro, pokušavši svojom izjavom biti duhovit predstavnicima sindikata.
 
Želio ih je tako obavijestiti o novostima Zakona o reprezentativnosti, prema kojemu neograničeno produljivanje kolektivnih ugovora odlazi u povijest.

Kolektivne ugovore usporedio je s malignom bolešću i pritom, svjesno ili nesvjesno, uvrijedio brojne oboljele građane te mnoge obitelji koje su ostale bez svojih članova upravo zbog te strašne dijagnoze.

 
"To je degutantno"
 
– On kao liječnik mogao je kolektivne ugovore usporediti s bilo čime, ali nikako s tako teškom dijagnozom. Ovakva izjava posve je neukusna. Imamo i brojne primjere ljudi koji su se izliječili od te bolesti – rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.
 
Izrečena rečenica šokira i brojne liječnike, naročito kada se zna da je izišla iz usta čovjeka kojemu u životopisu stoji da je i i jedan od osnivača Zaklade "Ana Rukavina" te član Glavnog odbora Hrvatske udruge bolesnika oboljelih od rijetkih bolesti.
– Ne mislim da su kolektivni ugovori maligno tkivo, oni su civilizacijska stečevina. Usporediti ta dva pojma meni kao liječniku, a onda i kao građaninu nije prihvatljivo – jasno je poručio i Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, naglasivši kako svatko ima legitimno pravo iznositi svoje mišljenje. Ali, kad je o kolektivnim ugovorima riječ, političari moraju u predizbornim kampanjama izraziti svoje namjere, a ne to činiti kad dođu na vlast.
Izjavu Miranda Mrsića neprimjerenom i uvredljivom smatra i Danijela Petrović, predsjednica Udruge roditelja djece oboljele, liječene i izliječene od malignih bolesti Slap, u kojoj je registrirano četrdeset članova od kojih je četvero izliječeno.
"On mora biti podrška"
– Njegova je izjava strašna. Očito nikada na svojoj koži nije osjetio kako je to teška borba. Grozim se činjenice da je to izrekao liječnik koji prvi mora biti podrška, a na kraju ispada da ni on sam u sve to ne vjeruje. Njegova izjava i usporedba i više je nego degutantna – rekla je te istaknula kako je svjedokinja vrlo dobrih rezultata i izlječenja.

See also  Počinje školska godina: Poštujte naše znakove

Foto: Marko Jurinec / PIXSELL
Izvor: Lana Kovačević / Vecernji.hr

Akademija-Art