Skip to content

Može li vulkan opskrbljivati Ameriku energijom?

vulkan

Ambiciozan projekt na putu je korištenja topline vulkana u centru Oregona. Proces je zelen, efikasan..i uzrokuje potrese

Krakatau, Vezuv i Sveta Helena su samo neka od mjesta koja su uništena razornim erupcijama. Pod našim nogama krije se iznimno velik izvor besplatne energije koju tek sad počinjemo otkrivati i razumjeti. Središte Zemlje je toplije nego površina Sunca, a ta bi se činjenica itekako dala dobro iskoristiti.

Tim znanstvenika u Oregonu je napravio neobičan eksperiment. Na rasjedima, gdje je debljina zemljine kore manja, su kroz prirodne pukotine ubrizgali 3 milijuna litara vode u utrobu zemlje. Voda, koja je u prosjeku pumpana brzinom od 1200 litara po minuti, dosegnula je dubinu od tri kilometra. Povratni tlak pare koji je pritom nastao je bio impresivnih 16 milijuna paskala, a to je puno veća sila nego što je proizvede opaki ugriz krokodila. Nuspojave eksperimenta bila su 219 potresa manje magnitude. Vodena para proširuje, (vjerojatno i potkopava) prirodne pukotine u stijeni koje se urušavaju. Tvrtka Alta Rock Energy, koja financira eksperiment nastoji ga komercijalizirati u vidu iskorištavanja vruće vode koja bi pokretala parne turbine i generirala struju. Ideja je dobra, ali novi proces nazvan EGS, ili geotermalni inženjering je još u povoju, a početne investicije od 40 milijuna dolara su još preskupe.

Švicarski inženjeri iz Basela su 2006. godine također napravili sličan eksperiment koji je rezultirao potresima i štetom od 9 milijuna dolara. Projekt je ugašen, jer su posljedice mogle biti pogubne. Geotermalna ideja je dosta dobra, ali nuspojave bi mogle biti opasne. Pretpostavke su da bi se u SAD-u 10-ak posto energije moglo dobivati iz takvih izvora. (Soundset)