Moustiers Sainte-Marie – Selo ispod zvijezde

Moustiers-Sainte-Marie

Moustiers-Sainte-Marie

Udaljen par kilometara od zapadnog ulaza u kanjon Verdon, na strmim padinama nalazi se jedno od naljepših mjesta Provence – Moustiers Sainte-Marie

Već prilikom prilaženja selu prizor koji oduzima dah počinje visoko iznad sela gdje na lancu razapetog između visokih stijena koje se nadvijaju nad selom visi zlatna zvijezda.

Zvijezda i lanac imaju svoju legendu, prema kojoj se grof Blacas, nakon što su ga tijekom Križarskih ratova zarobili Saraceni, zavjetovao da će iznad crkve Notre-Dame-de-Beauvoir objesiti zvijezdu ako se jednog dana uspije vratiti. Kad se vratio ispunio je svoje obećanje. Iznad crkve postavljena je zvijezda sa 16 krakova – simbol njegove obitelji.

Lanac i zvijezda više su puta padali i svaki su puta nanovo postavljani. Zvijezda koji danas visi nad selom datira iz 1957 a reparirana je i ponovo postavljena 1995.

Samo selo je vrlo zanimljivo i ljupko. Kuće se priljubile uz stijenu i kao da nevoljko puze prema dolini. Uske uličice, potok koji teče i pada u kaskadama stvarajuči vodopade u usjeklini među stijenama, kameni mostići te višebojno cvijeće koje cvate naokolo, stvaraju sliku kao da se nalazite u nekom slikovitom alpskom selu.

Na malim trgovima stabla rastu iz kamena i prikrivaju pogled na uspavane fasade kamenih uskih kuća urešenih drvenim kapcima u boji lavande. Mačke drijemaju na klupicama pokraj cvjetnih gredica a žene s rukama punim snopova lavande pletu mirisne kupiće. Prolazeći pokraj većine kuća prolaznici aktiviraju aparatić sa pijevom raspjevanog cvrčka koji u porculanskoj formi visi na fasadi.

Fontane s bistrom pitkom vodom koje su se nekada koristile za pranje rublja nalaze se na svakom uglu. Ispod uskih kamenom nadsvođenih prolaza među kućama vise lanterne.

Do crkve Notre-Dame-de-Beauvoir se dolazi zavojitom stazom popločanom kamenim pločama. Staza kao da grli visoku kamenu stijenu, a na nju se nastavlja Križni put s postajama.

Kad se konačno popnete do crkve, preplavi vas osječaj neopisivog mira u gotovo netaknutoj prirodi.

Crkva Notre-Dame-de-Beauvoir, većim je djelom sagrađena u 12. stoljeću i dograđena u 16. Najstariji element u crkvi kameni je sarkofag s reljefom koji prikazuje Prijelaz preko Crvenog mora, a služi kao viši oltar. Prekrasan zvonik izgrađen od tufe na tri nivoa sagrađen je u 12. stoljeću i čuva jedno od najstarijih zvona u regiji, iz 1447. godine.

Svake godine 8. rujna, na dan proslave rođenja Djevice Marije, stanovnici ovog i okolnih sela okupljaju se u procesiji koja hodočasti sve do kapelice Sv. Marije Magdalene sagrađene pokraj istoimene špilje. Prema legendi, Marija Magdalena prije nego što je došla do biskupa Maximina, skrivala se u toj špilji.

Romanička građevina jednostavne kamene arhitekture prolazila je višestruke rekonstrukcije, ali je oduvijek bila mjesto odavanja počasti Djevici Mariji. Prenosi se priča da su joj se ljudi najviše obraćali s molbama da nakratko oživi mrtvorođene kako bi ih se moglo krstiti.

Sa ovog mjesta pruža se pogled nevjerojatnih vizura koji obuhvaća panoramski pogled sela, potoka, stijena.

Moustiers Sainte-Marie poznat je i po izradi rukom oslikanog porculana. Mnogobrojne radionice u selu koriste tehnike i čuvaju tradiciju proizvodnje i izrade porculana koja seže duboko u 17. i 18. stoljeće.

Raznolikost boja, motiva i ukrasa te finoća i preciznost izrade i oslikavanja moustierskih umjetnika privlači danas gomile turista koji, kad su u Provansi, obvezno navraćaju u ovo selo kako bi kući odnijeli bar jedan fini porculanski rukom oslikani komad uz koji će vam ljubazni umjetnici uručiti i certifikat o originalnosti i podrijetlu.

{youtube}uXY2ByN9wWs|500|400|0{/youtube}

Izvor: Svijetokonas.net