Skip to content

Mostarski Aluminij smanjuje proizvodne kapacitete zbog gubitaka

Vodstvo mostarskog Aluminija donijelo je u četvrtak odluku o gašenju 32 elektrolitske ćelije u pogonima Elektrolize, započinjući time provođenje mjera kojima je cilj smanjiti gubitke zbog visokih troškova električneenergije i razmjerno niske cijene metala na londonskoj burzi
Nakon sjednice Nadzornog vijeća, na kojoj su sudjelovali i predstavnici uprave Aluminija, objavljeno je da odmah započinje postupak gašenja osmine od 256 elektrolitskih ćelija, ne isključujući mogućnost poduzimanja još drastičnijih mjera ušteda.
"Primjena mjera kreće odmah, a gašenje 12,5% proizvodnih kapaciteta smatramo tek početkom opsežnijega procesa pa će već na sljedećoj sjednici Nadzornoga vijeća, najavljenoj za drugu polovicu rujna, biti sagledani učinci njezine primjene. Daljnje će mjere i postupci, nakon te raščlambe, ovisiti o tome hoće li u međuvremenu doći do izmjena ucijenama struje i metala", navodi se u priopćenju mostarske tvrtke.
Odluku o gašenju dijela pogona Aluminij je najavio već prije, no nije naišao na reakcije vlasti.
Mostarski Aluminij, u kojemu hrvatska Vlada ima vlasnički udjel od 12 posto, prvo je tromjesečje ove godine poslovao s gubitkom od oko 10 milijuna eura. 
Darko Juka

Akademija-Art