Moslavina Matku Peiću uz 90. obljetnicu rođenja

 
Jubilej uz izložbu  „Riječni krajolici“  akademskog slikara  Alema Biočiča
Uz 90. obljetnicu  rođenja  Matka Peića (Požega 10. veljače 1923. – Zagreb 30. listopada 1999.)  u Knjižnici i čitaonici Popovača  povodom 2. veljače Svjetskog dana vlažnih staništa,  otvorena je izložba akvarela, pastela i ulja  pod nazivom „Riječni krajolici“. Autor je sisački akademski slikar Alem Biočić, (1958.), a kojemu je  akademik bio profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti
 
Predstavljajući Biočićeva djela, autor monografije o njegovom stvaralaštvu, povjesničar umjetnosti Mladen Mitar, posebno je naglasio slikarev britki i nenametljivi grafizam koji svojom dinamikom dobro korespondira u suodnosu s transparentnom akvarelnom mrljom. Neobičan je to jubilarni susret profesora rođenog na Orljavi u Požegi i njegova studenta, slikarskim motivima s obala Save i Kupe u vedutama grada Siska, ali i pejzažima  šire okolice, posebno močvarnog carstva Lonjskog polja. Izložba   na uvidu moslavačkoj publici do konca veljače – čin je spontane neposrednosti s nestašnim „skitačem riječi“ putopiscem  Matkom Peićem. Upravo akvarel u slobodno vrijeme bio i njegova tajnovita slikarska inspiracija. Matkov zanos lutanja bio je i poticajni vodič njegovom moslavačkom suputniku Dragutinu Pasariću s kojim je oblikovao zajednička putovanja, posebno hrvatskim krajevima uz „crno zlato“. Uostalom Peić je tomu  posvetio i jednu knjigu, a Pasarić njemu pjesničku  posvetu kao dobitniku nagrade na „Goranovom proljeću“ 1986. godine.
 
Naftašku birtiju divnim panonskim,
nabreklim baroknim seljačkim ziđem
u skladu riječi dograđuješ.
Autore “Crnog zlata”, evropska skitnice,
umjesto čestitke poziv,
naftaški, skitnički – za nove naftašluke.
 
U Peićevim zapisima Moslavina ne samo naftaški,  već i kao kraj iznimne biološke  raznolikosti s vinogradarskim motivima i  pejzažima s ruba Lonjskog polja i danas je vrelo  inspiracije za nove umjetničke doživljaje. Naglasio je to u ime pisaca ovog kraja dr. Dražen Kovačević.  Na Peićeve putopisne riječi – od  hrvatskih sela  do svjetskih umjetničkih metropola podsjeća i izložba njegovih knjiga, a koju je predstavila ravnateljica Knjižnice Nives Jurkin Stambolija. Izložbu  je u ime organizatora Ogranka Matice hrvatske Kutina otvorio predsjednik Ante Juretić. Izvedbama na gitari likovno-literarnu  „peićevsku večer“  glazbeno je obogatio Goran Žigić.