Moody’s snizio prognozu za Hrvatsku

Bonitetna agencija Moody’s snizila je gospodarsku prognozu za Hrvatsku sa stabilne na negativnu. Iako je prognoza smanjena, Hrvatska je zadržala kreditni rejtig Baa3 – jednoj stepenici od tzv. ‘smeća’. Moody’s svoju odluku obrazlaže činjenicom da na hrvatsko gospodarstvo negativno utječe loše gospodarsko stanje u EU-u koja je Hrvatskoj glavni trgovinski partner. Drugi su razlog visoki rizici provedbe vladina plana smanjenja proračunskog deficita.
 

Moody’s također navodi da bi daljnji pritisak za hrvatski rejting mogao proisteći od potencijalnih nepovoljnih trendova u bankovnom sektoru, poput smanjenog financiranja iz matičnih zapadnoeuropskih banaka za podružnice u Hrvatskoj. Strane banke kontroliraju oko 90 posto hrvatskog bankovnog sustava i dosada su podupirale svoja poslovanja u Hrvatskoj. Današnjim snižavanjem prognoze za hrvatski rejting, Moodys je izjednačio svoju ocjenu sa ocjenama S&P-a i Fitch Ratingsa. 

U skladu s time, Moody’s je izmijenio iz stabilne u negativnu i prognozu za plafon Hrvatske za izdavanje obveznica u inozemnoj valuti, koji iznosi ‘A1’, te za plafon za depozite u inozemnoj valuti ‘Ba1’. Plafoni za obveznice i depozite u lokalnoj valuti zadržani su na ‘Aa1’ odnosno ‘A1’.

Moramo znati da S&P i Fitch već od lani imaju negativne prognoze pa možemo reći da su se agencije izjednačile u tome, izjavio je ministar gospodarstva Slavko Linić u stanci savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu.  Linić ocjenjuje kako promjena prognoze neće bitno utjecati na troškove naših zaduženja, ali ga zabrinjava što je Moody’s promijenio mišljenje da je u ovoj godini moguće okrenuti trendove. Dodao je kako ipak ipak da nije toliki pesimist te da smatra da drugi kvartal ne bi trebao utjecati na kreditni rejting.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačićkazao je da su kreditne agencije jedino Hrvatskoj, koja je u skupinama zemalja s istom razinom ugroženosti, zadržale rejting.Ovo je apsolutno najbolje što bilo koja tranzicijska, i ne samo tranzicijska zemlja, u Europi u ovom trenutku ima, dakle zadržan kreditni rejting i to je jako važno, rekao je Čačić.

Izvor: HRT

Akademija-Art