Monografija "Hrvatski antifašistički strip"

U izdanju Udruge prijatelja stripa Stripforumtiskana jeStrip-monografija "Hrvatski antifašistički strip", retrospektiva hrvatskog ratnog stripa. Monografija, u kojoj su na jednom mjestu okupljeni stripovi posvećeni antifašizmu velikih imena hrvatskoga stripa, predstavljena je 18. rujnau Zagrebu u nazočnosti hrvatskog predsjednika, ujedno i autora predgovora Ive Josipovića. Predstavljanju su nazočili Julije Radilović – Jules i Borivoj Dovniković. Monografija se može nabaviti isključivo u zagrebačkoj striparnici Lastan.
Na predstavljanju je govorio predsjednik Stripforuma i urednik monografije Mladen Novaković: – Cilj ovoga projekta jest dodatna reafirmacija stripa, da ta pomalo zaboravljena likovna forma ponovno dobije izgubljeni značaj, te da na ovaj način podsjetimo mlađe naraštaje na našu bogatu nacionalnu strip-baštinu. Činjenica da takvo jedno izdanje ima podršku predsjednika države daje dodatnu vrijednost stripu te poseban značaj ovome projektu. –  dodao je.
U predgovoru Ive Josipovića stoji i ovo: – Svojedobno vrlo popularni, a danas pomalo zaboravljeni, svojim likovno-grafičkim obilježjima ti stripovi vrijedni su ponovnog objavljivanja, vrijedni da ih se spasi od zaborava. Njihova snaga i privlačnost leže u visokom artizmu, ali i u plemenitoj poruci o vrijednosti borbe protiv fašizma. Stripovi evociraju hrabrost pojedinaca i naroda u borbi protiv okupatora u jednom okrutnom razdoblju hrvatske povijesti. To su tipične ratne teme s humanom porukom. Prikazuju hrabre ljude koji se bore protiv zločina za slobodu i ne sadrže ideološke projekcije, te emotivno oslikavaju vječnu borbu dobra i zla. – dodaje Josipović u predgovoru.
Monografija "Hrvatski antifašistički strip" donosi radove dvadesetak crtača i scenarista koji pripadaju različitim žanrovima – akcijskom, špijunskom, noir, pa čak i ljubavnom stripu čija je radnja smještena u ratno okruženje. Na gotovo 350 stranica, prvi put nakon 20 godina u njoj su objavljena djela velikana hrvatskog stripa Andrije Maurovića, Julija Radilovića – Julesa, Žarka Bekera, Borivoja Dovnikovića, Zdenka Svirčića, Ive Kušanića i Ivice Bednjaneca.