Skip to content

MMF najavio oporavak gospodarstva zemalja Arapskog proljeća za 2013.

Većina gospodarstava pogođenih ustancima Arapskog proljeća polako će se oporavljati iduće godine, istodobno se boreći s velikom inflacijom i sve više nezaposlenih, što je posljedica loših globalnih okolnosti, predviđa se u izvješću Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) objavljenom u nedjelju

U izvješću o Bliskom istoku i Sjevernoj Africi koje se objavljuje dvaput godišnje, MMF predviđa da bi djelomičan povratak političke stabilnosti mogao omogućiti brži gospodarski rast tijekom 2013. u Egiptu, Jordanu, Maroku, Libiji, Tunisu i Jemenu.
No slaba potražnja u Europi i ostalim regijama otežat će stanje u državama koje je zahvatilo Arapsko proljeće, a u mnogima među njima izvoz se i dalje smanjuje te još nije dosegnuo najnižu razinu, stoji u izvješću.
"Očekuje se da će gospodarski rast ostati ispod dugoročnih trendova, a nezaposlenost će se povećati zbog slabe vanjske potražnje, visokih cijena goriva i hrane, regionalnih napetosti i nestabilne politike", piše u izvještaju MMF-a.
MMF prognozira da će bruto domaći proizvod u šest zemalja zajedno rasti za 3,6 posto iduće godine, ubrzavajući u odnosu na ovogodišnjih procijenjenih 2 posto i 1,2 posto u 2011. U 2010., godini prije ustanaka, BDP je rastao 4,7 posto.
Oslabljene valute mogle bi u navedenim državama ubrzati inflaciju, a MMF prognozira da bi to moglo iznositi oko 8,6 posto tijekom iduće godine, što je najviša razina od 2008.
Iznimku, kada je riječ o sporom oporavku predstavlja Libija, zbog bogatstva u nafti. U toj zemlji se proizvodnja nafte vraća na razinu od prije rata i brže nego što je očekivano. BDP je u toj zemlji prošle godine pao za 60 posto, no u ovoj godini se očekuje njegov porast za 122 posto, 17 posto u 2013., te godišnje prosječno po sedam posto u razdoblju između 2014. i 2017., što će omogućiti opći gospodarski rast u državi, predviđa MMF.
Foto: Odd Andersen/AFP