Mljekari ne odustaju: Nećemo popustiti ucjenama!


Foto: Pixsell

Izuvanjem cipela na obilaznici kod Čepina prosvjednici su u subotu odgovorili premijeru Zoranu Milanoviću koji je rekao kako su u Hrvatskoj mnogi nezadovoljni, ali nemaju za traktor već samo za cipele, pa ne mogu blokirati ceste


Mljekari ne odustaju, a na stav ministra Jakovine da neće popustiti ucjenama – odlučili su odgovoriti blokadom Hrvatske od 18 sati.

Traktori su za sada zatvorili Čavićevu ulicu u Zagrebu, Podravsku magistralu u nekoliko mjesta. Blokada je i oko Bjelovara te na gradskoj obilaznici. Isto je i u Čakovcu, Čepinu i Đakovu. Seljaci su i dalje u Ferovcu. Zatvoren je i čvor Lužani na autocesti A3, a blokada je i u mjestu Berek.

Izuvanjem cipela na obilaznici kod Čepina prosvjednici su u subotu odgovorili premijeru Zoranu Milanoviću koji je rekao kako su u Hrvatskoj mnogi nezadovoljni, ali nemaju za traktor već samo za cipele, pa ne mogu blokirati ceste.


Foto: Pixsell

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u subotu je u Splitu izjavio kako Vlada neće pristati na ucjene prosvjednika te da se nada kako će razum prevladati, a proizvođači mlijeka vidjeti kako se pritiskom ne može ostvariti nešto što nije realno.


Ministar je naglasio da je nužan dogovor u kojem sudjeluju i predstavnici udruga i mljekara, ali je pri tomu izrazio i žaljenje što, kako je rekao, "jedan dio to ne želi, nego želi radikalizaciju i prosvjede i oni snose odgovornost za svoj postupak“. Kako je rekao,"metodom ulice neće se doći do konačnog rješenja."
Po tumačenju ministra Jakovine, model koji je prošli tjedan ispregovaran u vezi s mlijekom pruža mogućnost za kvalitetan kompromis, a u idućih devedeset dana će se vidjeti koliko je model održiv. Objasnio je kako je dogovoren „model“ a ne fiksna cijena mlijeka, te da je taj model dogovoren po modelu u pet eurupskih zemalja tako što se uzeo tromjesečni prosjek cijene mlijeka za rujan, listopad i studeni 2011. pomnožen s prosjekom eura čija se vrijednost iz mjeseca u mjesec mijenjala.

Na upit zašto se govori da je problem s mlijekom „politički problem“, ministar Jakovina je rekao kako je on samo rekao da je, nažalost, dijelom motiviran i iz političkih razloga.

Na upit kako komentira optužbu jednog poljoprivrednika da je on osobno uzeo poticaj za voćnjak, ministar je kazao kako su to insinuacije koje nemaju veze s njim.

Odbacio je tvrdnju da će zbog krize u poljoprivredi propasti pojedine regije, npr Slavonija.

Ogorčeni mljekari od 18 sati blokiraju promet

Članovi Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) izvijestili su u subotu da u 18 sati počinju s blokadom prometnica koja će trajati bez prekida do početka razgovora s odgovornim institucijama o problemu proizvodnje i otkupa mlijeka.

Nakon popodnevnog sastanka, predstavnik Saveza Branko Zorić rekao je novinarima da će blokade biti na svim prosvjednim punktovima osim na Slavonskoj aveniji u Zagrebu. Predstavnici Saveza uputili su ispriku hrvatskim građanima zbog problema koji će za vrijeme blokade nastati u prometu.

Zorić je rekao da smatra kako se u rješavanje toga problema trebaju uključiti i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i premijer Zoran Milanović.

Napominje da je revolt Saveza, koji predstavlja više od 80 posto proizvođača, koji proizvode više od 450 milijuna litara mlijeka, izazvao sramotan sporazum koji su 23. veljače potpisali mljekari koji nisu članovi Savjeta za mlijeko.

Čelnici Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka mole građane za razumijevanje jer, ističu, cijena mlijeka koja im se nudi znači gašenje dvije trećine farmi na kojima se proizvodi hrvatsko mlijeko.

Što se tiče najave članova Saveza da će u ponedjeljak prestati isporučivati mlijeko, Zorić je rekao kako to "tehnički dogovaraju".

U organizaciji HSUPM-a proizvođači mlijeka prosvjeduju već dvanaesti dan, nezadovoljni otkupnom cijenom koju je krajem siječnja od 2,30 kuna po kilogramu mlijeka svojim kooperantima najavio Dukat. Traže poštovanje promemorije o otkupnoj cijeni mlijeka iz 2009. godine, prema kojoj su imali cijenu od 2,71 kunu po kilogramu, a dobivali su i 42 lipe intervencije države, bez koje sada ostaju.

Dio udruga potpisao je u petak navečer sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka koji obuhvaća prosjek pet zemalja EU-a (Njemačka, Francuska, Mađarska, Slovenija i Rumunjska), vrijedit će tri mjeseca i u tom je razdoblju predviđena cijena od 2,43 kune.

Izvor: RTL

Akademija-Art