Mladi Jastreb: Opkolili su me policajci pa držali sat i pol u autu

Premetačina ili maltretiranje? Nisu mi htjeli odgovoriti zbog čega žele pretražiti auto. Htjeli su mi i nasilno ući u auto, lupali su mi po staklima i vukli vrata…

– Bio sam zaključan u autu, ali sam čuo policajce kako govore da bi trebalo pozvati pauk. Nisu mi htjeli odgovoriti zbog čega žele obaviti pretres. Htjeli su mi i nasilno ući u auto, lupali su mi po staklima i vukli vrata. Bilo je to kao u najgore komunističko doba! – priča Borković svoj noćni "susret".

Automobil Branka Borkovića Mladog Jastreba sinoć oko 19 sati u Zagrebu opkolili su policajci da bi, kako tvrdi posljednji zapovjednik obrane Vukovara, bez naloga i nasilu pretražili njegovo vozilo. Zaustavili su ga u blizini City centra na istoku grada premda nije napravio nikakav prekršaj, a pustili su ga, tvrdi Borković, tek nakon sat i pol vremena. Cijelo to vrijeme bio je zaključan u automobilu jer nije želio izići niti je dopuštao premetačinu svoga vozila. Evo kako nam je događaj opisao Mladi Jastreb, koji se smatra žrtvom jedne grupacije u MUP-u koja ga sustavno maltretira:


Nije bilo prekršaja
– Prometni policajac zaustavio me iz suprotnog smjera, što mi je odmah bilo sumnjivo. Provjerio mi je dokumente, a zatim htio pretražiti vozilo. Pitao sam ga gdje mu je nalog, a kako ga nije imao, počelo je natezanje. Stigao je i njegov kolega. Svoj su auto preparkirali tako da su stali točno iza mog vozila. Nedugo potom stiglo je i drugo policijsko vozilo, koje je stalo ispred mene. Bio sam zaključan u autu, ali sam čuo policajce kako govore da bi trebalo pozvati pauk. Nisu mi htjeli odgovoriti zbog čega žele pregledati auto. Htjeli su mi i nasilno ući u auto, lupali su mi po staklima i vukli vrata. Bilo je to kao u najgore komunističko doba! Tada je stiglo i treće vozilo, u kojemu je osim dva policajca u uniformi bio i jedan u civilu. On me pristojno pitao može li obaviti pretres, ali nisam pristao jer nisu imali nikakav nalog – priča Mladi Jastreb, dodajući kako su ga na kraju ipak pustili. Iz automobila je, kaže, zvao mnoge prijatelje, ali i samog ministra policije, koji mu je pak rekao da se ne smije miješati u te stvari.
U zagrebačkoj policiji sinoć su neslužbeno rekli da je bila riječ o uobičajenoj kontroli na cestama, no da nije bilo nikakva prekršaja te je Borković pušten bez kazne. Zašto je bio zadržan sat i pol te zašto su se policajci prema njemu onako ponašali, nisu nam odgovorili.

Bezbroj prijava
– Psihičko, ali i fizičko maltretiranje policije trpim već godinama – kaže nam Borković.
– Riječ je o jednoj grupaciji u policiji koju su vrlo vjerojatno instrumentalizirale neke političke stranke. Mnogima u policiji smeta što se borim protiv sumnjivih statusa branitelja u policiji, što upozoravam na ispade u policiji, na anomalije sustava, na kriminal i mnogima to ne odgovara. Osim toga, osnovao sam Autohtonu seljačku stranku, što ne ide svima u prilog, ali i Časničku uniju radi profesionalizacije vojske i policije – obrazlaže Borković i dodaje da je sinoćnji incident samo nastavak maltretiranja.
– Policija me zaustavila milijun puta, napisali su mi već bezbroj prekršajnih prijava zbog narušavanja javnog reda i mira, pogrešnog parkiranja i slično, samo da me izlude – objašnjava Borković. 
– Prije nekoliko godina kazneno su me prijavili za ubojstvo u Ivanić Gradu, uhitili su me i držali na strunjači 24 sata kao zadnje smeće. Na kraju se ispostavilo da su optužbe lažne, a da je ubijeni bio pripadnik vojne policije Mate Laušića. Oružje koje su mi tada oduzeli još mi nisu vratili – ogorčen je Mladi Jastreb.
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr